Rzucamy 10 razy symetryczną monetą. Niech X oznacza łączną liczbę orłów, zaś Y liczbę orłów w pierwszych 4 rzutach. Znaleźć \(\displaystyle{ E(X|Y)}\)
Proszę o rozpisanie krok po kroku jak zrobić to zadanie, żebym mogła je zrozumieć
warunkowa wartość oczekiwana
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
warunkowa wartość oczekiwana
W twoim przypadku wynik, to
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(X | Y) = \sum_{i=0}^{4} \mathbb{E} \left( X| Y_i \right) 1{\hskip -2.5 pt}\hbox{l}_{Y_i}}\)
gdzie \(\displaystyle{ Y_i}\) oznacza, że w pierwszych czterech rzutach wypadło \(\displaystyle{ i}\) orłów.
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(X | Y) = \sum_{i=0}^{4} \mathbb{E} \left( X| Y_i \right) 1{\hskip -2.5 pt}\hbox{l}_{Y_i}}\)
gdzie \(\displaystyle{ Y_i}\) oznacza, że w pierwszych czterech rzutach wypadło \(\displaystyle{ i}\) orłów.
warunkowa wartość oczekiwana
Zidan3 możesz wytłumaczyć ten wzór bo nie bardzo rozumiem. I jaki jest ostateczny wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy