18/I
Z pojemnika, w którym jest 5 kul białych oznaczonych numerami od l do 5 i 6 kul czarnych oznaczonych numerami od l do 6 wybieramy jednocześnie 4 kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy kule oznaczone liczbami, których iloczyn jest liczbą nieparzystą. Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
kule oznaczone liczbami, których iloczyn jest liczbą niep
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 23 kwie 2007, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: że znowu
kule oznaczone liczbami, których iloczyn jest liczbą niep
Wszystkich kul jest 11. Z pośród nich 4 możemy wybrać na
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={11\choose 4}=330}\) sposobów.
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie że iloczyn 4 wylosowanych liczb będzie liczbą nieparzystą
iloczyn będzie liczbą nieparzystą jeśli wszystkie jego czynniki będą liczbami nieparzystymi. Liczb nieparzystych jest 6 a spośród nich możemy wybrać 4 na
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={6\choose 4}=15}\) sposobów.
a więc
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}=\frac{1}{22}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={11\choose 4}=330}\) sposobów.
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie że iloczyn 4 wylosowanych liczb będzie liczbą nieparzystą
iloczyn będzie liczbą nieparzystą jeśli wszystkie jego czynniki będą liczbami nieparzystymi. Liczb nieparzystych jest 6 a spośród nich możemy wybrać 4 na
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={6\choose 4}=15}\) sposobów.
a więc
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}=\frac{1}{22}}\)