Trzy rodzaje, prawd. wylosowania rodzaju za drugim razem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
WMP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Trzy rodzaje, prawd. wylosowania rodzaju za drugim razem

Post autor: WMP »

W zestawie egzaminacyjnym umieszczono 12 tematów z algebry, 9 z geografii i 6 z rachunku prawdopodobieństwa. Zdający wylosował dwa tematy (bez zwracania). Obliczyć prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosował temat z algebry.

Szukałem podobnych zadań z kulami, ale niestety zawsze się różniły treścią. Jeśli mógłbym prosić o zależało by mi również na wytłumaczeniu dlaczego tak.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trzy rodzaje, prawd. wylosowania rodzaju za drugim razem

Post autor: piasek101 »

Pierwsze nie z algebry i drugie z algebry albo pierwsze i drugie z algebry.
WMP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Trzy rodzaje, prawd. wylosowania rodzaju za drugim razem

Post autor: WMP »

Tak, zgadza się. Ale jak to wyliczyć?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Trzy rodzaje, prawd. wylosowania rodzaju za drugim razem

Post autor: Kartezjusz »

Drzewkami na przykład.
WMP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Trzy rodzaje, prawd. wylosowania rodzaju za drugim razem

Post autor: WMP »

Wolał bym poznać jakiś wzór, ponieważ 27 elementów to całkiem dużo.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Trzy rodzaje, prawd. wylosowania rodzaju za drugim razem

Post autor: Kartezjusz »

czemu 27 elementów ? masz tylko dwa etapy losowania. Skorzystaj ze wskazówki Piaska.
Powermac5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 62 razy

Trzy rodzaje, prawd. wylosowania rodzaju za drugim razem

Post autor: Powermac5500 »

Prawdopodobieństwo całkowite:

\(\displaystyle{ P= \frac{12}{27} \cdot \frac{11}{26}+ \frac{15}{27} \cdot \frac{12}{26}}\)

Pierwszy składnik - za pierwszym razem wylosowano temat z Algebry i za drugim razem też

Drugi składnik - za pierwszym razem wylosowano inny temat, a za drugim z Algebry
ODPOWIEDZ