oblicz P(B)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 12 kwie 2011, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzyż Wielkopolski
- Podziękował: 10 razy
oblicz P(B)
mam obliczyć\(\displaystyle{ P\left( B\right)}\) widząc ze zdarzenia A, B , C są niezależne, \(\displaystyle{ P\left( A'\right) > 0}\) a \(\displaystyle{ P\left( A \cap B\right)= 1.5}\). próbuje zastosować wzory ale nie wiem jak się je przekształca poprawnie, czy jak zwykłe równania i nierówności czy w jakiś inny sposób którego nie mogę znaleźć w literaturze... będę wdzięczny za pomoc i z góry wielkie dzieki
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
oblicz P(B)
Coś jest nie halo.
prawdopodobieństwo nie może być większe od jedności. A u Ciebie jest półtora
prawdopodobieństwo nie może być większe od jedności. A u Ciebie jest półtora
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 12 kwie 2011, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzyż Wielkopolski
- Podziękował: 10 razy
oblicz P(B)
a przepraszam pomyliłem się powinno być \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\), skoro\(\displaystyle{ P(A') = 1-P(A)>0}\) to \(\displaystyle{ P(A)>1}\) czyli suma summarum oznacza zdarzenie pewne bo \(\displaystyle{ P(A)=1= \Omega}\) tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 12 kwie 2011, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzyż Wielkopolski
- Podziękował: 10 razy
oblicz P(B)
czyli jak podstawie to do wzoru \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\) to wyjdę na coś takiego
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=1+P(B)- \frac{1}{5}}\) czyli na coś takiego
\(\displaystyle{ P(B)=P(A \cup B)- \frac{4}{5}}\), sprawdzam czy mój tok rozumowania jest dobry
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=1+P(B)- \frac{1}{5}}\) czyli na coś takiego
\(\displaystyle{ P(B)=P(A \cup B)- \frac{4}{5}}\), sprawdzam czy mój tok rozumowania jest dobry
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
oblicz P(B)
To nie jest prawda.Israel101010 pisze:a przepraszam pomyliłem się powinno być \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\), skoro\(\displaystyle{ P(A') = 1-P(A)>0}\) to \(\displaystyle{ P(A)>1}\) czyli suma summarum oznacza zdarzenie pewne bo \(\displaystyle{ P(A)=1= \Omega}\) tak?
Z \(\displaystyle{ P(A')>0}\) wcale nie wynika, że \(\displaystyle{ P(A)=1}\)
A wręcz przeciwnie.
\(\displaystyle{ P(A) \neq 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
oblicz P(B)
Policz na początek \(\displaystyle{ (1-P(A))(P(B)-1)}\)wymnóż nawiasy prównaj ze wzorami powyżej i wysnuj wnioski. Tylko co z \(\displaystyle{ P(C)}\)