Treść:
Pewna gra polega na jednoczesnym rzucie kostką sześcienną i monetą symetryczną. Wygrywamy wtedy, gdy otrzymamy szóstkę na kostce i orła na motecie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że grając trzy razy, przynajmniej raz wygramy?
Proszę o rozwiązanie razem o objaśnieniami, z góry dziękuję. Punkcik oczywiście dla pomocników.
Rzut sześcienną kostką i symetryczną monetą.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Rzut sześcienną kostką i symetryczną monetą.
Zastosuję schemat Bernoulliego:
\(\displaystyle{ n=3 \\ k=1,2 \ \ lub \ \ 3 \\ p=\frac{1}{12} \\ q=\frac{11}{12}}\)
Stosując zdarzenie przeciwne:
\(\displaystyle{ p(A)=1-p(S_3^0)=1-{3 \choose 0}(\frac{1}{12})^0(\frac{11}{12})^3=...}\)
\(\displaystyle{ n=3 \\ k=1,2 \ \ lub \ \ 3 \\ p=\frac{1}{12} \\ q=\frac{11}{12}}\)
Stosując zdarzenie przeciwne:
\(\displaystyle{ p(A)=1-p(S_3^0)=1-{3 \choose 0}(\frac{1}{12})^0(\frac{11}{12})^3=...}\)