Podrecznik wydano w nakładzie 5 000 egzemplarzy. Prawdopodobienstwo tego, ze podrecznik zostanie zle oprawiony jest równe 0.001. Znalezc prawdopodobienstwo tego, ze w nakładzie pojawia sie co najmniej dwie zle oprawione
ksiazki.
prawdopodobienstwo , rachunek proawdopodobienstwa
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 paź 2013, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
prawdopodobienstwo , rachunek proawdopodobienstwa
Rozkład dwumianowy - Schemat Bernoulliego
Trzeba policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego czyli, że w nakładzie pojawi się co najwyżej 1 źle oprawiona książka.
I odjąć od jedności.
Trzeba policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego czyli, że w nakładzie pojawi się co najwyżej 1 źle oprawiona książka.
I odjąć od jedności.
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
prawdopodobienstwo , rachunek proawdopodobienstwa
Tutaj liczby nie są przypadkowo duże i prawdopodobieństwo przypadkowo małe. Wiemy, że im większa próba tym schemat Bernoulliego bardziej przypomina rozkład Poissona.
\(\displaystyle{ p \cdot n =0.001 \cdot 5000=5}\). Zatem mamy
\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left( X \ge 2\right)=1- \left( \mathbb{P}\left( X=0\right) + \mathbb{P}\left( X=1\right) \right)}\)
Teraz korzystamy z twierdzenia Poissona, które przytoczyłem
\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left( X=1\right)= {5000 \choose 1}0.001 \cdot \left( 1-0.001\right)^{4999} \approx \frac{5^1}{1!}e^{-5}}\)
podobnie z \(\displaystyle{ X=0}\).
Można też coś powiedzieć o szybkości zbiegania. Błąd przybliżenia jest niewiększy od \(\displaystyle{ \frac{\lambda ^2}{n}}\), czyli w naszym przypadku błąd jest mniejszy niż \(\displaystyle{ \frac{25}{5000}=\frac{1}{200}}\). Więc całkiem nieźle.
\(\displaystyle{ p \cdot n =0.001 \cdot 5000=5}\). Zatem mamy
\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left( X \ge 2\right)=1- \left( \mathbb{P}\left( X=0\right) + \mathbb{P}\left( X=1\right) \right)}\)
Teraz korzystamy z twierdzenia Poissona, które przytoczyłem
\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left( X=1\right)= {5000 \choose 1}0.001 \cdot \left( 1-0.001\right)^{4999} \approx \frac{5^1}{1!}e^{-5}}\)
podobnie z \(\displaystyle{ X=0}\).
Można też coś powiedzieć o szybkości zbiegania. Błąd przybliżenia jest niewiększy od \(\displaystyle{ \frac{\lambda ^2}{n}}\), czyli w naszym przypadku błąd jest mniejszy niż \(\displaystyle{ \frac{25}{5000}=\frac{1}{200}}\). Więc całkiem nieźle.