Stwierdzono, ze w pierwszym składzie ksiazki popełniono przecietnie 1.5 błedu na jednej stronie. Przyjmujac, ze liczba błedów na jednej stronie ma rozkład Poissona, obliczyc z dokładnoscia do 0.001 prawdopodobienstwa wystepowania
0, 1, 2, . . . błedów na jednej stronie.
prawdopodobienstwo, rozkład poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 paź 2013, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
prawdopodobienstwo, rozkład poissona
Podstawić do wzoru?
\(\displaystyle{ \lambda = 1,5}\)
\(\displaystyle{ k=0, 1, 2 ..}\)
\(\displaystyle{ P\left( k\right)= e^{-\lambda} \frac{ \lambda^{k} }{k!}}\)
\(\displaystyle{ \lambda = 1,5}\)
\(\displaystyle{ k=0, 1, 2 ..}\)
\(\displaystyle{ P\left( k\right)= e^{-\lambda} \frac{ \lambda^{k} }{k!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 paź 2013, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy