Witam, mam takie oto zadanko i prosiłbym kogoś o wytłumaczenie, gdyż nie było mnie na zajęciach i nie wiem jak je ugryźć, mimo że wzór posiadam.
Wielkość tygodniowych opadów w maju dla pewnej miejscowości jest zmienną losową o
średniej 45mm. Podaj twierdzenie znane jako "nierówność Markowa". Korzystając z tego twierdzenia
podaj górne ograniczenie na prawdopodobieństwie tego, że wielkość opadów w kolejnym
majowym tygodniu przekroczy 150 mm?
Nierówność Markowa
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 paź 2013, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brooklyn
- Podziękował: 2 razy
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Nierówność Markowa
Nierówność Markowa: dla dodatniej zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) zachodzi
\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left( X \ge \varepsilon \right) \le \frac{\mathbb{E}X}{\varepsilon}}\)
Teraz tylko podstaw swoje dane i otrzymasz górne oszacowanie.
\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left( X \ge \varepsilon \right) \le \frac{\mathbb{E}X}{\varepsilon}}\)
Teraz tylko podstaw swoje dane i otrzymasz górne oszacowanie.