prawdopodobieństwo zdarzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tommy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 100 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: tommy007 »

Witam, mam problem z rozwiązaniem prostego rachunku prawdopodobieństwa.

W puli znajduje się 45 kuli, z czego 19 jest zielonych, a 26- czarnych.

Losujesz 9 kul z rzędu.

Jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia 9 kuli czarnych?

dzięki za pomoc,

pozdrawiam
Tommy
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: norwimaj »

\(\displaystyle{ \mathbb{P}(C_1,C_2,\ldots,C_9)=\mathbb{P}(C_1)\cdot\mathbb{P}(C_2|C_1)\cdot\ldots\cdot\mathbb{P}(C_9|C_1,C_2,\ldots,C_8)=\frac{26}{45}\cdot\frac{25}{44}\cdot\ldots\cdot\frac{18}{37}}\)

Mam nadzieję że nie obrazisz się za oznaczenia wprowadzone implicite.
tommy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 100 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: tommy007 »

Wielkie dzięki!
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: robertm19 »

ODPOWIEDZ