Dla jakiego a funkcja f(x) jest gęstością

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kubzal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

Dla jakiego a funkcja f(x) jest gęstością

Post autor: kubzal »

Witam, mam problem z następującym zadaniem pochodzącym ze zbioru zadań autorstwa W. Zielińskiego i S. Jaworskiego z WZIM SGGW. Zbiór można zobaczyć w PDF tutaj - zad 2.1

(2.1)
Dla jakiego \(\displaystyle{ a}\) funkcja
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{a}{x^{4}} ; dla |x| \ge 1\\ 0 ; dla |x| < 1 \end{cases}}\)
jest funkcją gęstości rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej ξ ?

Policzyłem całkę z funkcji gęstości i przyrównałem do 1, nie wiem tylko czy nie popełniłem gdzieś błędu, a niestety do zbioru nie ma odpowiedzi. To dopiero początek mojej nauki zmiennych losowych więc byłbym wdzięczny za kontrolne przerachowanie drodzy forumowicze. Czy \(\displaystyle{ a= \frac{3}{2}}\) ?
Pozdrawiam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Dla jakiego a funkcja f(x) jest gęstością

Post autor: »

Zgadza się.

Q.
kubzal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

Dla jakiego a funkcja f(x) jest gęstością

Post autor: kubzal »

Dziękuję
ODPOWIEDZ