Rozkład prawdopobieństwa a wartości elementów w zbiorze.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Rozkład prawdopobieństwa a wartości elementów w zbiorze.
Na początku, witam po dość długiej przerwie. A teraz mój problem:
Załóżmy, że mamy zbiór N elementów, których suma wynosi A. Wiemy również, że elementy charakteryzują się specyficznym rozkładem prawdopodobieństwa (w moim przypadku rozkład Pareto). W jaki sposób mogę oszacować poszczególne wartości elementów tego zbioru? Na ile takie przybliżenie będzie dokładne? Chodzi mi o jakiś algorytm postępowania.
Załóżmy, że mamy zbiór N elementów, których suma wynosi A. Wiemy również, że elementy charakteryzują się specyficznym rozkładem prawdopodobieństwa (w moim przypadku rozkład Pareto). W jaki sposób mogę oszacować poszczególne wartości elementów tego zbioru? Na ile takie przybliżenie będzie dokładne? Chodzi mi o jakiś algorytm postępowania.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Rozkład prawdopobieństwa a wartości elementów w zbiorze.
Masz jakieś dodatkowe założenia typu niezależność zmiennych?
Rozkład prawdopobieństwa a wartości elementów w zbiorze.
A o jakich zmiennych tutaj mówisz? Te \(\displaystyle{ N}\) elementów chcesz traktować jako \(\displaystyle{ N}\) zmiennych ?Kartezjusz pisze:Masz jakieś dodatkowe założenia typu niezależność zmiennych?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Rozkład prawdopobieństwa a wartości elementów w zbiorze.
Jeśli mamy rozkład, to mamy zmienne losowe, Obawiam się, że tak to trzeba interpretować.
Rozkład prawdopobieństwa a wartości elementów w zbiorze.
Co Ty za bzdury opowiadasz? Jakie masz tutaj rozkłady? Jakie zmienne losowe?Kartezjusz pisze:Jeśli mamy rozkład, to mamy zmienne losowe, Obawiam się, że tak to trzeba interpretować.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Rozkład prawdopobieństwa a wartości elementów w zbiorze.
Tylko czy jest coś takiego jak "wektor wartości oczekianych" ?Wiemy również, że belementy charakteryzują się specyficznym rozkładem prawdopodobieństwa[b(w moim przypadku rozkład Pareto).
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Rozkład prawdopobieństwa a wartości elementów w zbiorze.
Dobra, może wyjaśnię po co mi to, będzie prościej. Chodzi o to, że posiadam dane na temat strumieni w mojej sieci komputerowej. Na temat strumienia wiem:
+ z ilu pakietów się składa = N
+ jaka jest wielkość (strumienia) = A
Chciałbym teraz wykreślić charakterystykę częstotliwości występowania pakietów o danej wielkości w mojej sieci. Ogólnie, na temat wielkości pakietów w Internecie, można przyjąć, że odpowiada im rozkład Pareto.
Tylko teraz pomału zastanawiam się nad sensem mojego rozumowania, bo w efekcie uzyskam pewnie i tak rozkład Pareto, czy się mylę?
+ z ilu pakietów się składa = N
+ jaka jest wielkość (strumienia) = A
Chciałbym teraz wykreślić charakterystykę częstotliwości występowania pakietów o danej wielkości w mojej sieci. Ogólnie, na temat wielkości pakietów w Internecie, można przyjąć, że odpowiada im rozkład Pareto.
Tylko teraz pomału zastanawiam się nad sensem mojego rozumowania, bo w efekcie uzyskam pewnie i tak rozkład Pareto, czy się mylę?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Rozkład prawdopobieństwa a wartości elementów w zbiorze.
Tak, jeśli suma dwóch zmiennych o rozkładzie Pareto daje rozkład Pareto.