Prawdopodobieństwo warunkowe - sprawdzenie rozwiązania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
netsprint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 60 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe - sprawdzenie rozwiązania

Post autor: netsprint »

  • W urnie znajdują się 4 kule białe i 3 czarne. Losujemy kolejno (bez zwracania) 2 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwsza wylosowana kula jest biała, jeśli wiadomo, że druga jest czarna?

Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ A_{1}}\) - Wylosowana kula jest biała w pierwszym rzucie \(\displaystyle{ P\left( A _{1} \right) = \frac{{ 4 \choose 1 }}{{7 \choose 1}}= \frac{4}{7}}\)
\(\displaystyle{ A_{2}}\) - Wylosowana kula jest czarna w pierwszym rzucie \(\displaystyle{ P\left( A _{2} \right) = \frac{{ 3 \choose 1 }}{{7 \choose 1}}= \frac{3}{7}}\)
\(\displaystyle{ B}\) - Wylosowana kula jest czarna w drugim rzucie \(\displaystyle{ P\left( B \right) = \frac{{ 3 \choose 1 }}{{6 \choose 1}}= \frac{3}{6}=\frac{1}{2}}\)

zdarzenia nie są rozłączne i są od siebie zależne \(\displaystyle{ A _{1}}\) i \(\displaystyle{ B}\)
Więc Zastosowałem poniższy wzorek:


\(\displaystyle{ P\left( A _{1}| B\right) = \frac{{P\left( B| A _{1}\right) P\left( A _{1}\right)}}{{P\left( B\right) }}= \frac{ \frac{1}{2} \cdot \frac{4}{7} }{ 2 \cdot \frac{4}{7} + \frac{1}{2} \cdot \frac{3}{7} }= \frac{4}{14}=\frac{2}{7}}\) - Coś mi się wydaje, ze jest to źle, dlatego napisałem tutaj, by to sprawdzić.
Czy dobrze myślę, np. że:
\(\displaystyle{ P\left( B| A _{1}\right)=\frac{1}{2}}\) ?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2013, o 17:52 przez netsprint, łącznie zmieniany 1 raz.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe - sprawdzenie rozwiązania

Post autor: Kartezjusz »

B policzyłeś w wypadku pierwszej kuli białej, a co jeśli jest czarna?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe - sprawdzenie rozwiązania

Post autor: robertm19 »

Czym się różni \(\displaystyle{ P(B)}\) w tym u góry,a tym zastosowanym we wzorze? Czemu nie są takie same?
ODPOWIEDZ