totolotek

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
hazarr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 kwie 2007, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

totolotek

Post autor: hazarr »

Oblicz prawdopodobieństwo, że grający w totolotka miał co najmniej jedno trafienie
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

totolotek

Post autor: kuch2r »

tzn co rozumiesz przez totolotka duzy lotek, express lotek czy tez multi lotek ??
hazarr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 kwie 2007, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

totolotek

Post autor: hazarr »

duży lotek
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

totolotek

Post autor: kuch2r »

w duzym lotku losujemy sobie 6 liczb z 49.
Zatem:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C_{49}^{6}}\)
Niech:
A - zdarzenie polegajace na trafieniu conajmniej 1 z wylosowanych liczb
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\), gdzie:
A' - zdarzenie polegajace na trafieniu 0 liczb.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A'}}=C_{43}^{6}}\)
Stad:
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{C_{43}^{6}}{C_{49}^{6}}\\P(A)=1-\frac{C_{43}^{6}}{C_{49}^{6}}}\)
ODPOWIEDZ