W kartonie jest 100 elementów w tym 20 wadliwych, oblicz prawdopodobieństwo że wśród losowo wyjętych pięciu elementów:
a) wszystkie są wadliwe
b) nie ma ani jednego wadliwego
Elementy
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Elementy
schemat klasyczny :
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C^{5}_{100}\\
\overline{\overline{A}}=C^{5}_{20}\\
\overline{\overline{B}}=C^{5}_{80}}\)
obliczyć i do wzoru
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C^{5}_{100}\\
\overline{\overline{A}}=C^{5}_{20}\\
\overline{\overline{B}}=C^{5}_{80}}\)
obliczyć i do wzoru