Rozkład Cauchy'ego
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Rozkład Cauchy'ego
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład Cauchy'ego, tzn. rozkład z gęstością \(\displaystyle{ g(x)= \frac{1}{\pi} \frac{1}{1+x^2}}\). Wyznaczyć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ \frac{1}{X}}\).
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Rozkład Cauchy'ego
\(\displaystyle{ \frac{1}{X}}\) ma również rozkład Cauchy'ego. Policz dystrybuantę rozkładu \(\displaystyle{ \frac{1}{X}}\) i aby uzyskać gęstość - zróżniczkuj ją (możemy, bo wyjdzie ciągła).
Przyda się https://www.matematyka.pl/298501.htm
-- 4 lis 2013, o 00:11 --
Jeśli wiesz coś o funkcji charakterystycznej, to też łatwo można pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ X_1, X_2, ...}\) są niezależne o rozkładzie Cauchy'ego, to wtedy \(\displaystyle{ \frac{X_1+...+X_n}{n}}\) ma też rozkład Cauchy'ego
Przyda się https://www.matematyka.pl/298501.htm
-- 4 lis 2013, o 00:11 --
Jeśli wiesz coś o funkcji charakterystycznej, to też łatwo można pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ X_1, X_2, ...}\) są niezależne o rozkładzie Cauchy'ego, to wtedy \(\displaystyle{ \frac{X_1+...+X_n}{n}}\) ma też rozkład Cauchy'ego
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Rozkład Cauchy'ego
a nie jest tak, że mamy już gęstość i wystarczy policzyć tylko dystrybuantę \(\displaystyle{ \frac{1}{X}}\) ?zidan3 pisze: i aby uzyskać gęstość - zróżniczkuj ją
\(\displaystyle{ Y= \frac{1}{X}}\)
\(\displaystyle{ P(Y \le t)=P( \frac{1}{X} \le t) = P(X \ge \frac{1}{t})}\)
Czy ostatnia równość jest poprawna? Czy \(\displaystyle{ t}\) i \(\displaystyle{ X}\) jest większe od zera?
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Rozkład Cauchy'ego
Ostatnia równość jest prawdziwa. \(\displaystyle{ t}\) i \(\displaystyle{ X}\) mogą być ujemne.
Mi chodziło o gęstość rozkładu \(\displaystyle{ \frac{1}{X}}\).
Mi chodziło o gęstość rozkładu \(\displaystyle{ \frac{1}{X}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Rozkład Cauchy'ego
Skoro mogą być ujemne to dlaczego ostatnia równość jest prawdziwa?zidan3 pisze:Ostatnia równość jest prawdziwa. \(\displaystyle{ t}\) i \(\displaystyle{ X}\) mogą być ujemne.
Idąc dalej mam:
\(\displaystyle{ P(Y \le t)=P( \frac{1}{X} \le t) = P(X \ge \frac{1}{t})= \int_{\frac{1}{t}}^{ \infty } \frac{1}{\pi} \frac{1}{1+x^2} \mbox{d}x =\frac{1}{\pi} \cdot \arctg x |_{\frac{1}{t}}^{ \infty }= \frac{1}{2} - \frac{1}{\pi} \arctg \left( \frac{1}{t} \right)}\)
Dobrze?
Co dalej? Jakie są następne kroki?
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Rozkład Cauchy'ego
Tak też myślałem.
Dystrybuanta jednoznacznie wyznacza rozkład. Więc jeśli dwa rozkłady mają taką samą dystrybuantę, to są takie same.
To właśnie chcesz pokazać.
Dystrybuanta jednoznacznie wyznacza rozkład. Więc jeśli dwa rozkłady mają taką samą dystrybuantę, to są takie same.
To właśnie chcesz pokazać.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Rozkład Cauchy'ego
Mam policzyć teraz dystrybuantę \(\displaystyle{ X}\)?
Skoro mogą być ujemne to dlaczego ostatnia równość jest prawdziwa?zidan3 pisze:Ostatnia równość jest prawdziwa. \(\displaystyle{ t}\) i \(\displaystyle{ X}\) mogą być ujemne.
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Rozkład Cauchy'ego
\(\displaystyle{ t}\) się nie zmieniło od początku, jeśli było ujemne, to było też ujemne w pierwszej równości. Liczba \(\displaystyle{ t}\) jest ustalona.
Jak chcesz, to policz dystrybuantę \(\displaystyle{ X}\) wyjdzie "optycznie" inna.
Gęstość rozkładu, podobnie jak dystrybuanta jednoznacznie wyznacza rozkład. Proponuję więc, zróżniczkować dystrybuantę \(\displaystyle{ Y}\) - tak otrzymasz gęstość (bo dystrybuanta jest ciągła). Jeśli gęstość \(\displaystyle{ Y}\) będzie taka sama jak, ta Cauchy'ego, to masz zadanie zrobione.
Jak chcesz, to policz dystrybuantę \(\displaystyle{ X}\) wyjdzie "optycznie" inna.
Gęstość rozkładu, podobnie jak dystrybuanta jednoznacznie wyznacza rozkład. Proponuję więc, zróżniczkować dystrybuantę \(\displaystyle{ Y}\) - tak otrzymasz gęstość (bo dystrybuanta jest ciągła). Jeśli gęstość \(\displaystyle{ Y}\) będzie taka sama jak, ta Cauchy'ego, to masz zadanie zrobione.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Rozkład Cauchy'ego
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} - \frac{1}{\pi} \arctg \left( \frac{1}{t} \right) \right)'= \frac{1}{\pi} \frac{1}{1+t^2}}\)
To jest koniec zadania? Co należy na koniec napisać?
To jest koniec zadania? Co należy na koniec napisać?
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Rozkład Cauchy'ego
Skoro gęstość zmiennej \(\displaystyle{ X}\) jest taka sama jak gęstość zmiennej \(\displaystyle{ \frac{1}{X}}\), to te zmienne losowe mają taki sam rozkład.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Rozkład Cauchy'ego
Aaa.
Dobra, to teraz wezmę to w jedną całość i prosiłbym Ciebie byś powiedział czy coś tam trzeba dodać, chciałbym żeby to było matematycznie poprawne (czyli nic nie brakowało, nawet szczegółów).
\(\displaystyle{ Y= \frac{1}{X} \\
P(Y \le t)=P( \frac{1}{X} \le t) = P(X \ge \frac{1}{t})= \int_{\frac{1}{t}}^{ \infty } \frac{1}{\pi} \frac{1}{1+x^2} \mbox{d}x =\frac{1}{\pi} \cdot \arctg x |_{\frac{1}{t}}^{ \infty }= \frac{1}{2} - \frac{1}{\pi} \arctg \left( \frac{1}{t} \right) \\
\left( \frac{1}{2} - \frac{1}{\pi} \arctg \left( \frac{1}{t} \right) \right)'= \frac{1}{\pi} \frac{1}{1+t^2}}\)
Zatem rozkład zmiennej \(\displaystyle{ \frac{1}{X}}\) jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{\pi} \frac{1}{1+t^2}}\).
U mnie na zajęciach było "Wyznacz rozkład Y" = "Wystarczy wyznaczyć dystrybuantę Y", to teraz sam nie wiem po co liczyliśmy pochodną?
Dobra, to teraz wezmę to w jedną całość i prosiłbym Ciebie byś powiedział czy coś tam trzeba dodać, chciałbym żeby to było matematycznie poprawne (czyli nic nie brakowało, nawet szczegółów).
\(\displaystyle{ Y= \frac{1}{X} \\
P(Y \le t)=P( \frac{1}{X} \le t) = P(X \ge \frac{1}{t})= \int_{\frac{1}{t}}^{ \infty } \frac{1}{\pi} \frac{1}{1+x^2} \mbox{d}x =\frac{1}{\pi} \cdot \arctg x |_{\frac{1}{t}}^{ \infty }= \frac{1}{2} - \frac{1}{\pi} \arctg \left( \frac{1}{t} \right) \\
\left( \frac{1}{2} - \frac{1}{\pi} \arctg \left( \frac{1}{t} \right) \right)'= \frac{1}{\pi} \frac{1}{1+t^2}}\)
Zatem rozkład zmiennej \(\displaystyle{ \frac{1}{X}}\) jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{\pi} \frac{1}{1+t^2}}\).
U mnie na zajęciach było "Wyznacz rozkład Y" = "Wystarczy wyznaczyć dystrybuantę Y", to teraz sam nie wiem po co liczyliśmy pochodną?