Proszę o pomoc w zadaniu oraz zaprezentowanie wzoru z którego muszę korzystać. Codziennie wykonuję serię rzutów i chciałabym móc obliczyć prawdopodobieństwo otrzymanego wyniku. dzięki
Rzucam kostką do gry 50 razy. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania 15 razy sześciu oczek.
Wielokrotny rzut kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Wielokrotny rzut kostką
Zmienna \(\displaystyle{ X}\) odpowiadająca ilości wyrzuconych szóstek ma rozkład \(\displaystyle{ B\left( 50, \frac{1}{6} \right)}\).
\(\displaystyle{ P(X=15) = {50 \choose 15}\left( \frac{1}{6} \right)^{15} \left( \frac{5}{6} \right)^{50-15}}\)
\(\displaystyle{ P(X=15) = {50 \choose 15}\left( \frac{1}{6} \right)^{15} \left( \frac{5}{6} \right)^{50-15}}\)
Wielokrotny rzut kostką
Tego się obawiałam. Mógłbyś mi pomóc w rozszyfrowaniu tego wzoru i tak łopatologicznie wytłumaczyć jak go czytać i ostatecznie użyć? Chciałabym wprowadzając codziennie nowe dane dojść do stwierdzenia typu: "szansa jak 1 do 234". Wiem że pytanko może i głupie ale realnie podobne rzeczy robiłam ostatnio 14 lat temu i zupełnie nie wiem jak to ugryźć. Proszę
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Wielokrotny rzut kostką
Wolfram nam może to policzyć, jeśli interesuje nas dokładny wynik:
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2850!%29%2F%2835!*15!%29+*%281%2F6%29^%2815%29%285%2F6%29^%2835%29