przedzialowa estym

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

przedzialowa estym

Post autor: elektra18 »

W ciągu stu dni obserwowano codziennie liczbę awarii szerokopasmowej sieci komputerowej w pewnym rejonie miasta i otrzymano wyniki:
liczba awarii liczba dni
0 13
1 30
2 25
3 15
4 10
5 7
Metodą przedziałową oszacować przeciętną dzienna liczbę awarii oraz odchylenie standardowe dziennej liczby awarii.\(\displaystyle{ xśred=(0 \cdot 13+1 \cdot 30+2 \cdot 25+3 \cdot 15+4 \cdot 10+5 \cdot 7)/100=2}\) czy srednia jest prawidłowo policzona??? i jak zabrac sie za liczenie odchylenia?? bo za bardzo nie wiem;/
miodzio1988

przedzialowa estym

Post autor: miodzio1988 »

A gdzie tutaj jest wykorzystana metoda przedziałowa?
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

przedzialowa estym

Post autor: elektra18 »

własnie nie wiem jak mam tą metoda policzyc;/
miodzio1988

przedzialowa estym

Post autor: miodzio1988 »

wzor masz na taki przedzial, zastosuj go
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

przedzialowa estym

Post autor: elektra18 »

a mógłbyś podac ten wzór ewentualnie literature w której znajde cos wiecej o tej metodzie
miodzio1988

przedzialowa estym

Post autor: miodzio1988 »

334641.htm#p5096306
ODPOWIEDZ