Funkcje charakterystyczne, rzut monetą.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 cze 2013, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Funkcje charakterystyczne, rzut monetą.
Rzucamy monetą dla której prawdopodobieństwo wypadnięcia orła wynosi p aż do momentu gdy uzyskamy n orłów łącznie niekoniecznie pod rząd. Niech \(\displaystyle{ X_{p}}\) oznacza liczbę rzutów. Udowodnij, że \(\displaystyle{ (( \frac{2}{m}X_{ \frac{1}{m} )} )_{m=1}^{+\infty}}\) jest zbieżny wg rozkładu. Zinterpretuj granicę, gdy n=1.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2013, o 00:42 przez Paulina1812, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 cze 2013, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Funkcje charakterystyczne, rzut monetą.
\(\displaystyle{ X_p}\) oznacza liczbę orłów a wcześniej napisałaś że kończymy rzucać gdy mamy n orłów.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 cze 2013, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Funkcje charakterystyczne, rzut monetą.
Miałeś rację, poprawiłam nieścisłość w zadaniu, dziękuję za słuszną uwagę
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
Funkcje charakterystyczne, rzut monetą.
Zaczniemy od obliczenia gęstości \(\displaystyle{ X_p}\), wg mnie jest to \(\displaystyle{ P(X_p=k)={k-1 \choose n-1}p^n(1-p)^{k-n}}\), popraw mnie jeśli się mylę
Wobec tego funkcja charakterystyczna jest \(\displaystyle{ \phi_{X_p}(t)=Ee^{itX_p}=\sum_{k}e^{itk}{k-1 \choose n-1}p^n(1-p)^{k-n}}\)
Rozpoznajemy tutaj po prawej stronie znany wzór na rozwinięcie Taylora wokół zera funkcji \(\displaystyle{ \left(\frac{x}{1-x}\right)^n=\sum_{k}x^k{k-1 \choose n-1}}\), zastosuj go dla \(\displaystyle{ x=e^{it}(1-p)}\)
Po przekształceniach otrzymamy coś takiego: \(\displaystyle{ \phi_{\frac{2}{m}X_{\frac{1}{m}}}(t)=\phi_{X_{\frac{1}{m}}} \left( \frac{2t}{m} \right) = \dots = \frac{\exp\left(\frac{2itn}{m}\right)}{m^n\cdot(1-\exp\left(\frac{2it}{m}\right) \cdot\frac{m-1}{m})^n}}\), co dąży punktowo do \(\displaystyle{ \frac{1}{(1-2it)^n}=\left( \frac{\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}-it} \right)^n}\). Dla \(\displaystyle{ n=1}\) jest to funkcja charakterystyczna rozkładu wykładniczego z parametrem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), a tak ogólnie (jeśli dobrze pamiętam zasady mnożenia funkcji charakterystycznych) to jest funkcja charakterystyczna sumy \(\displaystyle{ n}\) niezależnych zmiennych o tym rozkładzie. Zbieżność punktowa funkcji charakterystycznych pociąga za sobą zbieżność zmiennych do tego właśnie rozkładu.
To było całkiem ciekawe zadanie. Ciekawe jest też, jak czasem można zupełnie przypadkiem spotkać w internecie kogoś znajomego
Wobec tego funkcja charakterystyczna jest \(\displaystyle{ \phi_{X_p}(t)=Ee^{itX_p}=\sum_{k}e^{itk}{k-1 \choose n-1}p^n(1-p)^{k-n}}\)
Rozpoznajemy tutaj po prawej stronie znany wzór na rozwinięcie Taylora wokół zera funkcji \(\displaystyle{ \left(\frac{x}{1-x}\right)^n=\sum_{k}x^k{k-1 \choose n-1}}\), zastosuj go dla \(\displaystyle{ x=e^{it}(1-p)}\)
Po przekształceniach otrzymamy coś takiego: \(\displaystyle{ \phi_{\frac{2}{m}X_{\frac{1}{m}}}(t)=\phi_{X_{\frac{1}{m}}} \left( \frac{2t}{m} \right) = \dots = \frac{\exp\left(\frac{2itn}{m}\right)}{m^n\cdot(1-\exp\left(\frac{2it}{m}\right) \cdot\frac{m-1}{m})^n}}\), co dąży punktowo do \(\displaystyle{ \frac{1}{(1-2it)^n}=\left( \frac{\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}-it} \right)^n}\). Dla \(\displaystyle{ n=1}\) jest to funkcja charakterystyczna rozkładu wykładniczego z parametrem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), a tak ogólnie (jeśli dobrze pamiętam zasady mnożenia funkcji charakterystycznych) to jest funkcja charakterystyczna sumy \(\displaystyle{ n}\) niezależnych zmiennych o tym rozkładzie. Zbieżność punktowa funkcji charakterystycznych pociąga za sobą zbieżność zmiennych do tego właśnie rozkładu.
To było całkiem ciekawe zadanie. Ciekawe jest też, jak czasem można zupełnie przypadkiem spotkać w internecie kogoś znajomego
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Funkcje charakterystyczne, rzut monetą.
Mistrz, ubiegłeś mnie, miałem to w głowie wczoraj ale było już późno. Oczywiście zmienna \(\displaystyle{ X_p}\) to zmienna o rozkładzie dwumianowym ujemnym. Lub jak kto woli suma n zmiennych o rozkładzie geometrycznym. Oczywiście wynik jest prawidłowy, dodam tylko że zastosowano tu tw. Levy'ego-Cramera oraz, że graniczny rozkład to rozkład Gamma.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 cze 2013, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Funkcje charakterystyczne, rzut monetą.
Dziękuję Bardzo za pomoc Faktycznie, zadanie ciekawe, ale niestety trudne dlatego jeszcze raz dziękuję