cent tw gr

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

cent tw gr

Post autor: elektra18 »

Ile razy trzeba rzucać kostką do gry aby wyrzucić łącznie 5 szóstek z prawdopodobieństwem co najmniej 95%? Czy da sie to policzyc CTG czy może jakims innym sposobem (łatwiejszym?) z góry dziękuje za podpowiedzi
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

cent tw gr

Post autor: scyth »

Czy możesz zapisać jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie pięciu szóstek w \(\displaystyle{ n}\) rzutach?
Powermac5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 62 razy

cent tw gr

Post autor: Powermac5500 »

scyth pisze:Czy możesz zapisać jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie pięciu szóstek w \(\displaystyle{ n}\) rzutach?
To jest proste: schemat Bernoulliego.
Ale spróbuj z tego potem wyliczyć \(\displaystyle{ n}\)
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

cent tw gr

Post autor: elektra18 »

tylko ze prowadzący sobie zastrzegł żeby to policzyć centralnym twierdzeniem granicznym ;/ wydaje mi sie ze zadania tego typu ciezko policzyc z CTG
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

cent tw gr

Post autor: scyth »

Powermac5500 - było pytanie jak to policzyć inaczej niż CTG więc napisałem
elektra18 - no to jedziemy z CTG. Jakie parametry ma rozkład?
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

cent tw gr

Post autor: elektra18 »

właśnie o to chodzi że nie ma żadnych parametrów podanych;/ jest tylko ta treść którą podałam
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

cent tw gr

Post autor: scyth »

No bo wszystko jest podane. 306864.htm
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

cent tw gr

Post autor: elektra18 »

czyli \(\displaystyle{ P( S_{n} \ge 5n)=0,95?}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

cent tw gr

Post autor: scyth »

Nie, to nie ma sensu co napisałaś - oczekiwana liczba sukcesów ma być pięć razy większa niż liczba rzutów?
Po prostu \(\displaystyle{ P(S_n \ge 5) = 0,95}\).
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

cent tw gr

Post autor: elektra18 »

\(\displaystyle{ \sqrt{ D^{2}X _{n} }= \frac{ \sqrt{5} }{6}}\) tak?-- 28 paź 2013, o 20:54 --a jak jest w zadaniu łącznie 5 szóstek to nie musi byc = zamiast \(\displaystyle{ \ge}\)?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

cent tw gr

Post autor: scyth »

Wariancja będzie nadal taka sama. Znak nie ma znaczenia przy rozkładach ciągłych - nierówność może być nieostra, niczego to nie zmienia.
ODPOWIEDZ