centralne twierdzenie graniczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

centralne twierdzenie graniczne

Post autor: elektra18 »

Prawdopodobieństwo urodzenia chłopca jest równe 51,5%. jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród 1000 noworodków większość będą stanowić dziewczynki?
n=1000
p=0,515
q=1-0,515=0,485
np=515
npq=249,775
\(\displaystyle{ \sqrt{npg}=15,804}\)
P(liczba chłopców< liczba dziewczynek)=
[\(\displaystyle{ P( S_{n}< frac{n}{2})=P( frac{ S_{n} -np}{ sqrt{npq} } < frac{500-np}{ sqrt{npq} } )=P( frac{ S_{n} -515}{15,804}< -0,95 )}\)
czy to jest dobrze? z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

centralne twierdzenie graniczne

Post autor: scyth »

Tak, ostatnią wartość odczytujesz z tablicy rozkładu normalnego.
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

centralne twierdzenie graniczne

Post autor: elektra18 »

dziękuje
ODPOWIEDZ