Mam problem z tym zadaniem.
Rozważmy odcinek o dlugości \(\displaystyle{ l}\), na którym wybrano losowo dwa punkty \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że z odcinków otrzymanych w ten sposób można zbudować trójkąt?
Rozważ 2 przypadki i skorzystaj z definicji prawdopodobieństwa geometrycznego.
Prawdopodobieństwo geometryczne
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Długość \(\displaystyle{ l}\) nie ma tutaj wpływu na wynik. Można się ograniczyć do przypadku powiedzmy odcinka \(\displaystyle{ [0,1]}\).
Wiesz o jakie dwa przypadki chodzi? Dla każdego trzeba zapisać warunki na trójkąt.
Wiesz o jakie dwa przypadki chodzi? Dla każdego trzeba zapisać warunki na trójkąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 24 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Właśnie nie za bardzo wiem. Nie miałam wczesniej do czynienia z prawdopodobieństwem geometrycznym szczerze mówiąc.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Ogranicz się do odcinka \(\displaystyle{ [0,1]}\). Ustalmy sobie na tym odcinku \(\displaystyle{ x}\) , jak teraz w stosunku do \(\displaystyle{ x}\) możesz wyznaczyć \(\displaystyle{ y}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 24 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
czyli \(\displaystyle{ \Omega = [0,1]}\)
te prawdopodobieństwo będzie \(\displaystyle{ P\left( A\right) = \frac{P\left( A\right) }{P\left( \Omega\right) }}\)
ale dalej nadal nie wiem..
te prawdopodobieństwo będzie \(\displaystyle{ P\left( A\right) = \frac{P\left( A\right) }{P\left( \Omega\right) }}\)
ale dalej nadal nie wiem..
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Nie odpowiedziałaś na pytanie.Vardamir pisze:Ustalmy sobie na tym odcinku \(\displaystyle{ x}\) , jak teraz w stosunku do \(\displaystyle{ x}\) możesz wyznaczyć \(\displaystyle{ y}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 24 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
To po prostu będzie \(\displaystyle{ \frac{0}{1}}\) = \(\displaystyle{ 0}\) ?