zeszyty

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
hazarr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 kwie 2007, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

zeszyty

Post autor: hazarr »

Na początku roku szkolnego Marta kupiła po 6 zeszytów w kratkę i linię. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybierając losowo dwa zeszyty weźmie jeden w linie a drugi w kratkę ?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

zeszyty

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \frac{{6 \choose 1}\cdot {6 \choose 1}}{{12 \choose 2}}=\frac{6\cdot 6}{\frac{12\cdot 11}{1\cdot 2}}=\frac{6}{11}}\)
ODPOWIEDZ