10 kul
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
10 kul
Pusty jest albo pierwszy albo drugi, czyli dwie możliwości.
Każda kulka ma 2 możliwości więc wszystkich możliwych kombinacji jest 2^{10}
Prawdopodobieństwo, więc:
\(\displaystyle{ P=\frac{2}{2^{10}}=\frac{1}{2^{9}}}\)
Każda kulka ma 2 możliwości więc wszystkich możliwych kombinacji jest 2^{10}
Prawdopodobieństwo, więc:
\(\displaystyle{ P=\frac{2}{2^{10}}=\frac{1}{2^{9}}}\)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
10 kul
To jest rozpisane...
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=2}\)- bo puste jest albo pierwsze albo drugie
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}=2^{10}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}=\frac{1}{512}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=2}\)- bo puste jest albo pierwsze albo drugie
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}=2^{10}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}=\frac{1}{512}}\)