Zmienne losowe zadane liczbami.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jackie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 4 gru 2011, o 10:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 40 razy

Zmienne losowe zadane liczbami.

Post autor: jackie »

Mam zadanie w którym mam 2 zmienne losowe \(\displaystyle{ X _{1}}\) i \(\displaystyle{ X _{2}}\). Nic o nich nie wiem poza tym ze

\(\displaystyle{ P(X _{1} = 0) = \frac{14}{16},
P(X _{1} = 1) = \frac{2}{16},
P(X _{2} = 1) = \frac{13}{16},
P(X _{2} = 2) = \frac{3}{16},
P(X _{1} = 0, X _{2}=1 ) = \frac{3}{4},
P(X _{1} = 0, X _{2}=2 ) = \frac{1}{8},
P(X _{1} = 1, X _{2}=1 ) = \frac{1}{16},
P(X _{1} = 1, X _{2}=2 ) = \frac{1}{16}}\)


Mam powiedzieć kilka rzeczy o tych zmiennych:
1) Czy są niezależne?
Jeśli \(\displaystyle{ P(X _{1} = 0, X _{2}=1 ) = P(X _{1} = 0) \cdot P(X _{2} = 1)}\)
Jeśli to jest spełnione to SA NIEZALEŻNE.
Czy to jest dobrze? No i czy trzeba tak dla wszystkich parametrów, nie wystarczy dla jednego?

2) Wartość oczekiwana
Tu znam wzór na całkę (i szereg jeśli dobrze pamiętam, ale to zależało czy zmienna jest dyskretna czy ciągła, ale nie umiem tego stwierdzić) ale jeśli mam same dane to domyślam się ze muszę to zrobić inaczej.. Wartość oczekiwana = wartość średnia, czy mam jakoś to z danych wyliczyć?
Proszę tu o naprowadzenie mnie;P

3) Wariancja
Znalazłam wzór wykorzystujący wartość oczekiwana, ale nigdy wcześniej go nie wykorzystywałam:P
Wiec poczekam aż ktoś miły mnie naprowadzi z ta wartością oczekiwana;P

4) Znaleźć rozkład \(\displaystyle{ X _{1} + X _{2}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ P(X _{1} +X _{2}=2)}\) to mamy\(\displaystyle{ P(X _{1}=0)}\) i \(\displaystyle{ P(X _{2}=2)}\) albo \(\displaystyle{ P(X _{1}=1)}\) i \(\displaystyle{ P(X _{2}=1)}\)
ale co z tym zrobić?
Dodawanie odpada bo wychodzi więcej niż 1 a to było pierwsze o czym pomyślałam..

Wszelkie wskazówki i uwagi mile widziane
Everard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 11 lip 2007, o 22:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Pomógł: 49 razy

Zmienne losowe zadane liczbami.

Post autor: Everard »

Ad \(\displaystyle{ 1)}\): Musisz to sprawdzić dla wszystkich możliwych par parametrów. \(\displaystyle{ X_1}\) przyjmuje dwie wartości, \(\displaystyle{ X_2}\) też, więc cztery przypadki.

Ad \(\displaystyle{ 2}\): Masz powiedziane że np. \(\displaystyle{ X_1}\) przyjmuje jedną z dwóch wartości z prawdopodobieństwami sumującym się do \(\displaystyle{ 1}\)-no na moje to to jasno mówi że w takim razie \(\displaystyle{ X_1}\) jest zmienną o rozkładzie dyskretnym. Więc możesz tu myśleć o wartości średniej.

Ad \(\displaystyle{ 3}\): Łatwo wygooglać wzór.

Ad \(\displaystyle{ 4}\): \(\displaystyle{ X_1}\) ma wartości \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ X_2}\) \(\displaystyle{ 1,2}\). Zatem suma ma wartości \(\displaystyle{ 1,2,3}\). Kiedy przyjmuje poszczególne? Przypadki, przypadki...
ODPOWIEDZ