losowanie liczby z przedziału [0,3], prawdop warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 14 razy
losowanie liczby z przedziału [0,3], prawdop warunkowe
Wylosowano liczbę z przedziału \(\displaystyle{ [0,3]}\). Wyznacz prawdop., że jest ona mniejsza niż dwa, jeśli wiadomo, że jest większa niż jeden.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
losowanie liczby z przedziału [0,3], prawdop warunkowe
Rozkład jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ [0,3]}\).
Liczymy prawd. warunkowe \(\displaystyle{ P(x <2|x>1)=\frac{P(1<x<2)}{P(X>1)}=\frac{\frac{1}{3}}{\frac{2}{3}}}\).
Liczymy prawd. warunkowe \(\displaystyle{ P(x <2|x>1)=\frac{P(1<x<2)}{P(X>1)}=\frac{\frac{1}{3}}{\frac{2}{3}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 14 razy
losowanie liczby z przedziału [0,3], prawdop warunkowe
dziękuję, ale to zadanie jest z serii należącej do tematu prawdopodobieństwa warunkowego i wzoru Bayesa, znasz może inny sposób? (nie to, że się ograniczam, ale wolę przećwiczyć ten materiał, z którego mam kartkówkę)
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 14 razy
losowanie liczby z przedziału [0,3], prawdop warunkowe
wybacz, wyraziłam się niejasno, materiał dot. samego prawdopodobieństwa warunkowego pojawia się przed rozkładem jednostajnym, o to mi chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
losowanie liczby z przedziału [0,3], prawdop warunkowe
Możesz to interpretować jako prawdopodobieństwo geometryczne, tzn ten rozkład jednostajny.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
losowanie liczby z przedziału [0,3], prawdop warunkowe
A prawdopodobieństwo geometryczne było?. Ja miałem w szkole średniej...
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 14 razy
losowanie liczby z przedziału [0,3], prawdop warunkowe
Było... jedno zadanie. A jeżeli chodzi o liceum, to mój rocznik niestety miał już nieco ukrócony materiał.
ale ogarniam, dziękuję za pomoc.
ale ogarniam, dziękuję za pomoc.