trzej gracze dostają po 14 kart.
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 14 razy
trzej gracze dostają po 14 kart.
Trzem graczom rozdano po 14 kart z talii 52 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z nich znalazł u siebie przynajmniej jednego waleta lub damę?
\(\displaystyle{ | \Omega|= {52 \choose 14} \cdot {38 \choose 14} \cdot {24 \choose 14}}\)
(czy może wystarczy \(\displaystyle{ | \Omega|= {52 \choose 42}}\)?)
\(\displaystyle{ A}\)- każdy z nich znalazł u siebie przynajmniej jednego waleta lub damę.
Wydaje mi się, że ze zdarzeniem przeciwnym byłoby tu łatwiej. Ale teraz pytanie: zdarzenie przeciwne to to, że żaden z nich nie znalazł u siebie żadnego waleta lub żadnej damy, czy to może za mało?
\(\displaystyle{ | \Omega|= {52 \choose 14} \cdot {38 \choose 14} \cdot {24 \choose 14}}\)
(czy może wystarczy \(\displaystyle{ | \Omega|= {52 \choose 42}}\)?)
\(\displaystyle{ A}\)- każdy z nich znalazł u siebie przynajmniej jednego waleta lub damę.
Wydaje mi się, że ze zdarzeniem przeciwnym byłoby tu łatwiej. Ale teraz pytanie: zdarzenie przeciwne to to, że żaden z nich nie znalazł u siebie żadnego waleta lub żadnej damy, czy to może za mało?
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 14 razy
trzej gracze dostają po 14 kart.
Waletów i dam jest razem 8.
a więc jedna osoba nie ma waleta lub damy lub dwie osoby nie mają lub trzy.
Czy rozwiązaniem będzie:
\(\displaystyle{ |1-A|={52-8 \choose 14} \cdot {44-14+8 \choose 14} \cdot {38-14 \choose 14}+{52-8 \choose 14} \cdot {44-14 \choose 14} \cdot {30-14+8 \choose 14}+{52-8 \choose 14} \cdot {44-14 \choose 14} \cdot {30-14 \choose 14}}\)
a więc jedna osoba nie ma waleta lub damy lub dwie osoby nie mają lub trzy.
Czy rozwiązaniem będzie:
\(\displaystyle{ |1-A|={52-8 \choose 14} \cdot {44-14+8 \choose 14} \cdot {38-14 \choose 14}+{52-8 \choose 14} \cdot {44-14 \choose 14} \cdot {30-14+8 \choose 14}+{52-8 \choose 14} \cdot {44-14 \choose 14} \cdot {30-14 \choose 14}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
trzej gracze dostają po 14 kart.
To jest bardziej skomplikowane. Trzeba obliczyć prawd. przeciwnego zdarzenia, ale należy tu skorzystać ze wzoru włączeń i wyłączeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
trzej gracze dostają po 14 kart.
1. Co do \(\displaystyle{ \Omega}\) wersja z iloczynem jest prawidłowa, bo twój sposób dopuszcza nierównomierne rozłożenie kart.
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 14 razy
trzej gracze dostają po 14 kart.
Okay w takim razie wzór włączeń i wyłączeń:
\(\displaystyle{ P(A_i')= \frac{{52-8 \choose 14} \cdot {44-14+8 \choose 14} \cdot {38-14 \choose 14}}{ | \Omega| }}\)
\(\displaystyle{ P(A_i' \cap A_j') \frac{{52-8 \choose 14} \cdot {44-14 \choose 14} \cdot {30-14+8 \choose 14}}{| \Omega|}}\)
\(\displaystyle{ P(A_i' \cap A_j' \cap A_k') \frac{{52-8 \choose 14} \cdot {44-14 \choose 14} \cdot {30-14 \choose 14}}{| \Omega|}}\)
\(\displaystyle{ P(A')= {3 \choose 1} \cdot P(A_i')-{3 \choose 2} \cdot P(A_i' \cap A_j')+{3 \choose 3} \cdot P(A_i' \cap A_j' \cap A_k')}\)
\(\displaystyle{ P(A_i')= \frac{{52-8 \choose 14} \cdot {44-14+8 \choose 14} \cdot {38-14 \choose 14}}{ | \Omega| }}\)
\(\displaystyle{ P(A_i' \cap A_j') \frac{{52-8 \choose 14} \cdot {44-14 \choose 14} \cdot {30-14+8 \choose 14}}{| \Omega|}}\)
\(\displaystyle{ P(A_i' \cap A_j' \cap A_k') \frac{{52-8 \choose 14} \cdot {44-14 \choose 14} \cdot {30-14 \choose 14}}{| \Omega|}}\)
\(\displaystyle{ P(A')= {3 \choose 1} \cdot P(A_i')-{3 \choose 2} \cdot P(A_i' \cap A_j')+{3 \choose 3} \cdot P(A_i' \cap A_j' \cap A_k')}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 14 razy
trzej gracze dostają po 14 kart.
jest wyżej: "jedna osoba nie ma waleta lub damy lub dwie osoby nie mają lub trzy."
czego jeszcze nie uwzględniłam?
czego jeszcze nie uwzględniłam?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy