W sklepie pana Joe...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ponurasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 2 lis 2010, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

W sklepie pana Joe...

Post autor: ponurasek »

W sklepie pana Joe można kupić śmietanę 18% firm A B C D E F i G. Do szklepu przyszły 3 osoby z zamiarem kupienia śmietany. Zakładając że zakup śmeitany kazdej firmy jest jednakowo prawdopodobny oblicz prawdopodobieństwo że:
a) Każda osoba kupi śmietanę innej firmy
b) Nikt nie kupi śmietan A,B i C
c) Każda osoba kupi smietane innej firmy i nikt nie kupi śmietan firm A,B i C

Mi wyszło
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{144}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{210}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{4}{7!}}\)

Ale coś pewnie pomieszałem
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

W sklepie pana Joe...

Post autor: robertm19 »

a) pierwsza osoba ma 7 możliwości, druga 7 i trzecia też. Zatem \(\displaystyle{ |\Omega|=7^3=343}\). Natomiast stwierdzenie, że każdy kupił inną oznacza wariacje bez powtórzeń \(\displaystyle{ 7*6*5}\). Ja tak to widzę.
ODPOWIEDZ