Proces Wienera- własność
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Proces Wienera- własność
Mam udowodnić, że dla procesu Wienera \(\displaystyle{ W_t : \Omega \rightarrow \mathbb{R} ^n}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ E \left| \left| W_t - W_s \right| ^{4} \right| =n(n+2)|t-s|}\)
Zrobiłem tak
\(\displaystyle{ E \left| \left| W_t - W_s \right| ^{4} \right| = E \left| \left| \left(W_{t_1}, \ldots , W_{t_n} \right) - \left( W_{s_1}, \ldots , W_{s_n} \right) \right| ^{4} \right|= E \left| \left( \sqrt{(W_{t_1}-W_{s_1})^2 + \ldots +(W_{t_n}*W_{s_n})^2} \right)^4 \right|}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ E \left| \left( (W_{t_1}-W_{s_1})^2 + \ldots +(W_{t_n}-W_{s_n})^2 \right)^2 \right|}\) Dalej nie wiem proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ E \left| \left| W_t - W_s \right| ^{4} \right| =n(n+2)|t-s|}\)
Zrobiłem tak
\(\displaystyle{ E \left| \left| W_t - W_s \right| ^{4} \right| = E \left| \left| \left(W_{t_1}, \ldots , W_{t_n} \right) - \left( W_{s_1}, \ldots , W_{s_n} \right) \right| ^{4} \right|= E \left| \left( \sqrt{(W_{t_1}-W_{s_1})^2 + \ldots +(W_{t_n}*W_{s_n})^2} \right)^4 \right|}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ E \left| \left( (W_{t_1}-W_{s_1})^2 + \ldots +(W_{t_n}-W_{s_n})^2 \right)^2 \right|}\) Dalej nie wiem proszę o pomoc.
Proces Wienera- własność
Zacznij od \(\displaystyle{ n=1}\).
Wiesz, że \(\displaystyle{ W_{t}-W_{s}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,t-s)}\).
Wystarczy policzyć 4 moment dla zmiennej losowej o rozkładzie normalnym, czyli \(\displaystyle{ \mathbb{E}\left| \left| W_t - W_s \right| ^{4} \right|=\mathbb{E}\left| W_t - W_s \right| ^{4}=\mathbb{E}\left( W_t - W_s\right)^{4}=...}\)
A później to samo dla zmiennej losowej o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ n}\) wymiarowym.
Wiesz, że \(\displaystyle{ W_{t}-W_{s}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,t-s)}\).
Wystarczy policzyć 4 moment dla zmiennej losowej o rozkładzie normalnym, czyli \(\displaystyle{ \mathbb{E}\left| \left| W_t - W_s \right| ^{4} \right|=\mathbb{E}\left| W_t - W_s \right| ^{4}=\mathbb{E}\left( W_t - W_s\right)^{4}=...}\)
A później to samo dla zmiennej losowej o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ n}\) wymiarowym.
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Proces Wienera- własność
\(\displaystyle{ E(W_t - W_s)^4 = E(W_t - W_s)^2 (W_t - W_s)^2}\), ponieważ przyrosty są niezależne to
\(\displaystyle{ E(W_t - W_s)^2 (W_t - W_s)^2 = E(W_t - W_s)^2 E(W_t - W_s)^2= (t-s)(t-s)=(t-s)^2}\). Ale nie zgadza się ze wzorem. Co robię źle?
bo powinno być \(\displaystyle{ E \left| \left| W_t - W_s \right| ^{4} \right| =n(n+2)|t-s|^2}\) brakuje mi \(\displaystyle{ 3}\)z przodu.
\(\displaystyle{ E(W_t - W_s)^2 (W_t - W_s)^2 = E(W_t - W_s)^2 E(W_t - W_s)^2= (t-s)(t-s)=(t-s)^2}\). Ale nie zgadza się ze wzorem. Co robię źle?
bo powinno być \(\displaystyle{ E \left| \left| W_t - W_s \right| ^{4} \right| =n(n+2)|t-s|^2}\) brakuje mi \(\displaystyle{ 3}\)z przodu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Proces Wienera- własność
Po co chcesz podnosić do potęgi 4?
Przecież napisałem Ci:
\(\displaystyle{ X:=W_{t}-W_{s}}\)
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,t-s)}\).
Oblicz
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]}\)
P.S. Dla \(\displaystyle{ n=1}\) wynik ma być \(\displaystyle{ 3(t-s)^{2}}\).
Zauważ, że jeżeli \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny to zachodzi:
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]=3\left[\mathbb{E}\left[X^{2}\right]\right]^{2}}\)
a stąd u nas
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]=3\left[\mathbb{E}\left[X^{2}\right]\right]^{2}=3(t-s)^{2}}\)
bo
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{2}\right]=\mathbb{E}\left[(W_{t}-W_{s})^{2}\right]=t-s}\)
Przecież napisałem Ci:
\(\displaystyle{ X:=W_{t}-W_{s}}\)
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,t-s)}\).
Oblicz
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]}\)
P.S. Dla \(\displaystyle{ n=1}\) wynik ma być \(\displaystyle{ 3(t-s)^{2}}\).
Zauważ, że jeżeli \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny to zachodzi:
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]=3\left[\mathbb{E}\left[X^{2}\right]\right]^{2}}\)
a stąd u nas
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]=3\left[\mathbb{E}\left[X^{2}\right]\right]^{2}=3(t-s)^{2}}\)
bo
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{2}\right]=\mathbb{E}\left[(W_{t}-W_{s})^{2}\right]=t-s}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 12:14 przez Alef, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Proces Wienera- własność
No to z tego wynika, że \(\displaystyle{ E X^2 = t-s}\)-- 23 paź 2013, o 12:13 --\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]=3\left[\mathbb{E}\left[X^{2}\right]\right]^{2}}\) Skąd to wiadomo?
Proces Wienera- własność
Nie wiadomo. Jeżeli chcesz z tego skorzystać trzeba to udowodnić.
Albo to udowodnij (ale to prawda więc spokojnie) albo policz
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]=\frac{1}{\sqrt{2\pi(t-s)}}\int_{-\infty}^{\infty}x^{4}e^{-\frac{x^{2}}{2(t-s)}}\ dx=...}\)-- 23 paź 2013, o 13:21 --Najprościej aby wyliczyć
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]}\)
skorzystaj ze wzoru na postać funkcji generującej momenty dla rozkładu normalnego oraz ze wzoru na momenty rozkładu normalnego przy użyciu funkcji generującej momenty. Wynik masz prawie za darmo.
Albo to udowodnij (ale to prawda więc spokojnie) albo policz
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]=\frac{1}{\sqrt{2\pi(t-s)}}\int_{-\infty}^{\infty}x^{4}e^{-\frac{x^{2}}{2(t-s)}}\ dx=...}\)-- 23 paź 2013, o 13:21 --Najprościej aby wyliczyć
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[X^{4}\right]}\)
skorzystaj ze wzoru na postać funkcji generującej momenty dla rozkładu normalnego oraz ze wzoru na momenty rozkładu normalnego przy użyciu funkcji generującej momenty. Wynik masz prawie za darmo.
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Proces Wienera- własność
Tak ma być?
\(\displaystyle{ = E(W_{t_1}-W_{s_1})^{4}+ 2 E(W_{t_1}-W_{s_1})^{2}(W_{t_2}-W_{s_2})^{2}+ \ldots + 2E(W_{t_1}-W_{s_1})^{2} (W_{t_n}-W_{s_n})^{2}+ E(W_{t_2}-W_{s_2})^{4}+ 2E(W_{t_2}-W_{s_2})^{2} (W_{t_3}-W_{s_3})^{2}+ \ldots + 2 E(W_{t_2}-W_{s_2})^{2} (W_{t_n}-W_{s_n})^{2} + \ldots + E(W_{t_n}-W_{s_n})^{4}= 3(t-s)^2 + \ldots + 3(t-s)^2 + (n-1+ n-2 + \ldots + 1)2(t-s)^2= (t-s)^2 (n^2 -n +3n)= n(n+2) (t-s)^2}\)
\(\displaystyle{ = E(W_{t_1}-W_{s_1})^{4}+ 2 E(W_{t_1}-W_{s_1})^{2}(W_{t_2}-W_{s_2})^{2}+ \ldots + 2E(W_{t_1}-W_{s_1})^{2} (W_{t_n}-W_{s_n})^{2}+ E(W_{t_2}-W_{s_2})^{4}+ 2E(W_{t_2}-W_{s_2})^{2} (W_{t_3}-W_{s_3})^{2}+ \ldots + 2 E(W_{t_2}-W_{s_2})^{2} (W_{t_n}-W_{s_n})^{2} + \ldots + E(W_{t_n}-W_{s_n})^{4}= 3(t-s)^2 + \ldots + 3(t-s)^2 + (n-1+ n-2 + \ldots + 1)2(t-s)^2= (t-s)^2 (n^2 -n +3n)= n(n+2) (t-s)^2}\)