Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Tifulo
Użytkownik
Posty: 202 Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 106 razy
Post
autor: Tifulo » 20 paź 2013, o 12:54
Losujemy niezależenie \(\displaystyle{ 10}\) liczb \(\displaystyle{ x_1,x_2,...,x_{10}}\) ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{2},2\right\}}\) . Obliczyć prawdopodobieństwo, ze \(\displaystyle{ x_1x_2 \cdot \cdot \cdot x_{10}=4}\) .
Czy odpowiedź: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {10 \choose 6} }{2^{10}}}\) jest prawidłowa?
Qń
Użytkownik
Posty: 9833 Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy
Post
autor: Qń » 20 paź 2013, o 13:11
Tak.
Q.