Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucono dokładnie siedem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Tifulo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 106 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucono dokładnie siedem

Post autor: Tifulo »

Rzucono 10 razy kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucono dokładnie siedem trójek? Jaka liczba trójek jest najbardziej prawdopodobna?

Czy to będzie \(\displaystyle{ P(A)= {10 \choose 7} \cdot \left( \frac{1}{6} \right)^7 \cdot \left( \frac{5}{6} \right)^3}\) ?


Jakiś pomysł do drugiej części zadania, raczej nie chodzi oto by policzyć wszystkie przypadki?
Everard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 11 lip 2007, o 22:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Pomógł: 49 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucono dokładnie siedem

Post autor: Everard »

To jest zwykły schemat Bernoulliego.
ODPOWIEDZ