Jakie wzory mają Odchylenie standardowe i odchylenie standardowe średniej ?
Czym się różnią ?
Odchylenie standardowe i odchylenie standardowe średniej .
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Odchylenie standardowe i odchylenie standardowe średniej .
Odchylenie standardowe średniej to odchylenie zmiennej \(\displaystyle{ \frac{1}{n}\sum_{i=1}^n X_{i}}\).
Jeżeli wariancja \(\displaystyle{ X_{i}=\sigma^2}\), to wariancja średniej ( przy niezależności zmiennych) wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{n}\sigma^2}\).
Więc odchylenie średniej to pierwiastek z tego.
Jeżeli wariancja \(\displaystyle{ X_{i}=\sigma^2}\), to wariancja średniej ( przy niezależności zmiennych) wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{n}\sigma^2}\).
Więc odchylenie średniej to pierwiastek z tego.