Prawdopodobieństwo warunkowe, twierdzenie Bayesa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pwpwpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 paź 2013, o 13:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jaworzno
Podziękował: 4 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe, twierdzenie Bayesa

Post autor: pwpwpw »

W sklepie sprzedawane są baterie z firm nr 1 oraz nr 2 w proporcjach odpowiednio \(\displaystyle{ p_{1}}\)%, \(\displaystyle{ p_{2}}\)%. Wiadomo, że braki to odpowiednio \(\displaystyle{ q_{1}}\)% oraz \(\displaystyle{ q_{2}}\)%. Kupujemy baterie, która okazuje się brakiem. Jakie jest prawdopodobieńśtwo, że pochodzi ona z firmy nr 1?

swoje rozwiązanie przedstawiam następująco:

niech

\(\displaystyle{ A_{1}}\) - sklep nr 1
\(\displaystyle{ A_{2}}\) - sklep nr 2
\(\displaystyle{ B}\) - kupiona bateria okazuje się brakiem

\(\displaystyle{ P(A _{1}) = p_{1}}\)%
\(\displaystyle{ P(A _{2}) = p_{2}}\)%

\(\displaystyle{ P(B|A_{1}}\))=\(\displaystyle{ q_{1}}\)%
\(\displaystyle{ P(B|A_{2}}\))=\(\displaystyle{ q_{2}}\)%

\(\displaystyle{ P(A_{1}|B)}\)=\(\displaystyle{ (q_{1}}\)%\(\displaystyle{ p_{1}}\)%):\(\displaystyle{ (q_{1}}\)%\(\displaystyle{ p_{1}}\)% + \(\displaystyle{ q_{2}}\)%\(\displaystyle{ p_{2}}\)%)

prosze uprzejmie o zweryfikowanie błędów, dziękuję
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe, twierdzenie Bayesa

Post autor: robertm19 »

Tak, dobrze.
ODPOWIEDZ