prawdopodobieństwo zdarzenia pod warunkiem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
adadr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 paź 2013, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 13 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia pod warunkiem

Post autor: adadr »

Hej,
Natrafiłem na strasznie dziwne zadanie, nie mam zielonego pojęcia jak się do niego zabrać, czy robić je z warunkowego, baysa, poissona czy przedziału ufności. Oto treść
Osoba przy pisaniu tekstu na kompie uderza w niewłaściwy klawisz przeciętnie 2 razy na 1000 uderzeń. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w sekwencji 1300 znaków popełni ona więcej niż jeden błąd?
Umie ktoś to zrobić?. Z góry dzięki za pomoc
Powermac5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 62 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia pod warunkiem

Post autor: Powermac5500 »

Proponuję policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego tj. nie popełniono błędu lub popełniono dokładnie jeden błąd.
Zgodnie ze schematem Bernoulliego.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia pod warunkiem

Post autor: robertm19 »

Ja także sugeruje Bernoulliego.
adadr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 paź 2013, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 13 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia pod warunkiem

Post autor: adadr »

Próbowałem zrobić z bernulliego ale coś nie wychodzi.

\(\displaystyle{ P=\frac{2}{1000} = 0,002}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)= {1300 \choose 1} (0,002) ^{1} \cdot (0,998) ^{0} = 2,6}\)

Jakie to należy zrobić?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia pod warunkiem

Post autor: robertm19 »

Skąd tam zero?
adadr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 paź 2013, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 13 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia pod warunkiem

Post autor: adadr »

aaaaaaa.... juź wiem powinno być \(\displaystyle{ (0,998) ^{1299}}\) i później z poissona dla n=1300 i p=0,002 lambda =2,6 tak?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia pod warunkiem

Post autor: robertm19 »

Tak, trzeba sobie to jakoś przybliżyć
ODPOWIEDZ