Prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pwpwpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 paź 2013, o 13:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jaworzno
Podziękował: 4 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: pwpwpw »

W partii brydża gracz X widzi, że ma 8 pików. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jego partner nie ma w ogóle pików?

przedstawię swoją próbę rozwiązania:

\(\displaystyle{ B}\)- karty gracza \(\displaystyle{ X}\) oraz karty partnera

\(\displaystyle{ |B| =}\) \(\displaystyle{ {13 \choose 8} {39 \choose 5} {39 \choose 13}}\)

wyjaśniam swoje rozumowanie :

\(\displaystyle{ {13 \choose 8}}\) oznacza 8 pików (w talii 52 kart mamy ich 13)
\(\displaystyle{ {39 \choose 5}}\) pozostałe 5 kart należą do zbioru 52kart-13pików=39 kart, które zostają
\(\displaystyle{ {39 \choose 13}}\) karty partnera losowane ze zbioru 39 kart (odjęłam 13 kart gracza X z 52 kart)

następnie

\(\displaystyle{ A\cap B={13 \choose 8} {39 \choose 5} {34 \choose 13}}\)

\(\displaystyle{ {34 \choose 13} ( 34 = 52}\) (karty w talii)-13(kart gracza X) - 5 (pików) )

\(\displaystyle{ P(A\B) \approx 0.11}\)

czy poprawnie rozwiązałam zadanie?

dziękuję za fatygę i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2 paź 2013, o 14:45 przez pwpwpw, łącznie zmieniany 3 razy.
Powermac5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 62 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: Powermac5500 »

Moje rozumowanie jest następujące:

Poza ręką gracza \(\displaystyle{ X}\) jest \(\displaystyle{ 39}\) kart

Partner może dostać karty na \(\displaystyle{ {39 \choose 13}}\) sposobów.
Z \(\displaystyle{ 39}\) kart \(\displaystyle{ 34}\) to nie piki.
Z tych kart może dostać karty na \(\displaystyle{ {34 \choose 13}}\) sposobów.

A więc szukane prawdopodobieństwo to:

\(\displaystyle{ \frac{{34 \choose 13}}{{39 \choose 13}} \approx 0,11}\)
pwpwpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 paź 2013, o 13:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jaworzno
Podziękował: 4 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: pwpwpw »

Chciałam wiedzieć, czy zadanie jest poprawnie rozwiązane, przy wykorzystaniu prawdopodobieństwa warunkowego tj \(\displaystyle{ P(A\B) = \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\) jeśli jednak wyniki się zgadzają mam pewność, że jest rozwiązane poprawnie dziękuję!
Awatar użytkownika
oldj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 5 wrz 2012, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 37 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: oldj »

czy poprawnie rozwiązałam zadanie?
poprawnie.
gdzie \(\displaystyle{ {34 \choose 13}34 = 52}\) (karty w talii)-13(kart gracza X) - 5 (pików)
tylko ten symbol Newtona się chyba przypadkiem wkradł
pwpwpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 paź 2013, o 13:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jaworzno
Podziękował: 4 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: pwpwpw »

poprawiłam zależy mi również na zadaniu 76
ODPOWIEDZ