Sześciokrotny rzut kostką.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 37 razy
Sześciokrotny rzut kostką.
Witam, otóż mam takie zadanie: Rzucamy sześć razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że dokładnie w trzech pierwszych rzutach wypadną liczby pierwsze, a tylko w ostatnim rzucie wypadnie 6 oczek.
Wynik: \(\displaystyle{ \frac{1}{192}}\)
Próbowałem coś z tym zrobić i oto, co mi wyszło:
Liczba możliwych kombinacji to oczywiście \(\displaystyle{ 6^{6}}\)
Liczby pierwsze: 2,3,5.
Rozrysowałem drzewko dla trzech pierwszych rzutów, gdzie uwzględniałem tylko przypadek wyrzucenia liczby pierwszej. Takich przypadków jest 27, a prawdopodobieństwo każdego wyniku wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\). Niestety, nie wiem, co zrobić dalej. Jeden z moich sposobów dał poprawny wynik, jednakże raczej nie jest zbyt dobry. Ma ktoś pomysł, jak to dalej rozwiązać? Być może zrobić zdarzenie odwrotne do B (na końcu wypadnie liczba 6 oczek)?
Wynik: \(\displaystyle{ \frac{1}{192}}\)
Próbowałem coś z tym zrobić i oto, co mi wyszło:
Liczba możliwych kombinacji to oczywiście \(\displaystyle{ 6^{6}}\)
Liczby pierwsze: 2,3,5.
Rozrysowałem drzewko dla trzech pierwszych rzutów, gdzie uwzględniałem tylko przypadek wyrzucenia liczby pierwszej. Takich przypadków jest 27, a prawdopodobieństwo każdego wyniku wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\). Niestety, nie wiem, co zrobić dalej. Jeden z moich sposobów dał poprawny wynik, jednakże raczej nie jest zbyt dobry. Ma ktoś pomysł, jak to dalej rozwiązać? Być może zrobić zdarzenie odwrotne do B (na końcu wypadnie liczba 6 oczek)?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Sześciokrotny rzut kostką.
Nie wydaje mi się, żeby podany przez Ciebie wynik był poprawny (jeżeli dokładnie napisałeś treść zadania).
Bez problemu można skorzystać z twierdzenia o mnożeniu (zasady iloczynów) i obliczyć, że mamy \(\displaystyle{ 108}\) różnych wariantów rzutów spełniających warunki zadania.
Bez problemu można skorzystać z twierdzenia o mnożeniu (zasady iloczynów) i obliczyć, że mamy \(\displaystyle{ 108}\) różnych wariantów rzutów spełniających warunki zadania.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Sześciokrotny rzut kostką.
Także nie wydaję mi się aby wynik który pokazałeś był poprawny
\(\displaystyle{ \left| A\right|=3^{3} \cdot 6^{2} \cdot 1}\)
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right| = 6^{6}}\)
\(\displaystyle{ P\left(A \right)= \frac{1}{48}}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right|=3^{3} \cdot 6^{2} \cdot 1}\)
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right| = 6^{6}}\)
\(\displaystyle{ P\left(A \right)= \frac{1}{48}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 37 razy
Sześciokrotny rzut kostką.
@up
Wynik przepisałem z książki (Matematyka Poznać, zrozumieć. Zbiór zadań do liceum i technikum dla klas 1-3, wydawnictwo WSiP. Zad.72/188). Oczywiście jest możliwe, że w zbiorze zadań znajduje się błąd, to by wiele wyjaśniało. Jesteście pewni, że jest zły? (wybaczcie, ale to dla mnie dosyć ważne i muszę mieć 100% pewność)
Wynik przepisałem z książki (Matematyka Poznać, zrozumieć. Zbiór zadań do liceum i technikum dla klas 1-3, wydawnictwo WSiP. Zad.72/188). Oczywiście jest możliwe, że w zbiorze zadań znajduje się błąd, to by wiele wyjaśniało. Jesteście pewni, że jest zły? (wybaczcie, ale to dla mnie dosyć ważne i muszę mieć 100% pewność)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Sześciokrotny rzut kostką.
Według mnie:
\(\displaystyle{ \left| A\right|=3^{3} \cdot 2^{2} \cdot 1}\)
Stwierdzenia:
- dokładnie w trzech pierwszych rzutach wypadną liczby pierwsze
- tylko w ostatnim rzucie wypadnie 6 oczek
oznaczają, przynajmniej dla mnie, że te liczby są wykluczone w rzucie czwartym i piątym.-- 30 wrz 2013, o 19:14 --SuperM4n sprawdź, czy dosłownie przepisałeś treść zadania.
\(\displaystyle{ \left| A\right|=3^{3} \cdot 2^{2} \cdot 1}\)
Stwierdzenia:
- dokładnie w trzech pierwszych rzutach wypadną liczby pierwsze
- tylko w ostatnim rzucie wypadnie 6 oczek
oznaczają, przynajmniej dla mnie, że te liczby są wykluczone w rzucie czwartym i piątym.-- 30 wrz 2013, o 19:14 --SuperM4n sprawdź, czy dosłownie przepisałeś treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 37 razy
Sześciokrotny rzut kostką.
Przepisałem dokładnie, sprawdziłem dwa razy. Błąd jest bardzo możliwy i sam skłaniam się ku rozwiązaniu zaproponowanym przez Kacperdev. Może jeszcze ktoś ma jakiś pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Sześciokrotny rzut kostką.
Nie wydaje mi się, żeby rozwiązanie zaproponowane przez Kacperdeva było poprawne z powodu o którym napisałem powyżej.
Słowo dokładnie w zadaniach z p-stwa jest zawsze (ja przynajmniej nie spotkałem się z innym znaczeniem) używane w znaczeniu tylko, wyłącznie.
Słowo tylko to partykuła ograniczająca odniesienie komunikowanego w zdaniu sądu do tych obiektów i stanów rzeczy, które są wymienione (SJP PWN)
Podsumowując, liczby pierwsze są wyłącznie w trzech pierwszych rzutach (i żadnych innych) a liczba sześć jest tylko w ostatnim rzucie (i żadnym innym). Ilość możliwych wyników kolejnych rzutów wynosi więc \(\displaystyle{ 3, 3, 3, 2, 2, 1}\).
Nie wydaje mi się aby na gruncie stosowanej praktyki i reguł języka polskiego była poprawna inna interpretacja treści tego zadania (choć trudno być pewnym intencji autora zadania).
Słowo dokładnie w zadaniach z p-stwa jest zawsze (ja przynajmniej nie spotkałem się z innym znaczeniem) używane w znaczeniu tylko, wyłącznie.
Słowo tylko to partykuła ograniczająca odniesienie komunikowanego w zdaniu sądu do tych obiektów i stanów rzeczy, które są wymienione (SJP PWN)
Podsumowując, liczby pierwsze są wyłącznie w trzech pierwszych rzutach (i żadnych innych) a liczba sześć jest tylko w ostatnim rzucie (i żadnym innym). Ilość możliwych wyników kolejnych rzutów wynosi więc \(\displaystyle{ 3, 3, 3, 2, 2, 1}\).
Nie wydaje mi się aby na gruncie stosowanej praktyki i reguł języka polskiego była poprawna inna interpretacja treści tego zadania (choć trudno być pewnym intencji autora zadania).
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 37 razy
Sześciokrotny rzut kostką.
Możesz mieć rację. W razie co, napisałem sobie również twój sposób. Dziękuje wam obu bardzo za pomoc, punkty przyznałem. Miło by było, jakby jeszcze ktoś się wypowiedział.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Sześciokrotny rzut kostką.
Podany przez Ciebie wynik z książki byłby poprawny gdyby treść zadania była np. taka (dlatego proponowałem sprawdzenie treści, bo każde słowo ma znaczenie):
Rzucamy sześć razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że dokładnie w trzech pierwszych rzutach wypadną liczby pierwsze, a w ostatnim rzucie wypadnie 6 oczek.
Rzucamy sześć razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że dokładnie w trzech pierwszych rzutach wypadną liczby pierwsze, a w ostatnim rzucie wypadnie 6 oczek.