Jak zabrać się do tego zadania?
Przyjmując ze w 7 na 10 przypadków przyczyna rozwodów jest niezgodność charakterów, znaleźć prawdopodobieństwo tego że na 4 rozwody więcej niż 2 spowodowane są niezgodnością charakterów.
Przyjmując ze w 7 na 10 przypadków....
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Przyjmując ze w 7 na 10 przypadków....
To prosty schemat Bernoulliego (choć nie wiem czy w przypadku rozwodów którekolwiek ze zdarzeń wypada nazwać sukcesem ).
Q.
Q.
Przyjmując ze w 7 na 10 przypadków....
poproszę o sprawdzenie:
\(\displaystyle{ p=\frac{7}{10}}\), \(\displaystyle{ q=\frac{3}{10}}\), \(\displaystyle{ n=4}\)
\(\displaystyle{ P(x>2) = P(x=3)+P(x=4)}\)
\(\displaystyle{ P(x>2)=0,6517}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{7}{10}}\), \(\displaystyle{ q=\frac{3}{10}}\), \(\displaystyle{ n=4}\)
\(\displaystyle{ P(x>2) = P(x=3)+P(x=4)}\)
\(\displaystyle{ P(x>2)=0,6517}\)