Mam dość ciekawy problem ... (spór z narzeczoną) co jest lepsze w zapobieganiu ciąży....
1. Tabletki
Skuteczność - 92% do 97% (zakładam najgorszy wariant)
Statystycznie na 1000 kobiet zajdzie w ciąże do 80
2. Kalendarzyk -
Skuteczność - od 85 do 65% (zakładam najgorszy wariant)
Statystycznie na 1000 kobiet zachodzi w ciąże do 350
3. Skuteczność prezerwatyw
Skuteczność od 90 do 95% (Zakładam najgorszy wariant)
Statystycznie na 1000 kobiet zachodzi w ciąże do 150
4. Stosunek przerywany
Skuteczność od 15 do 28%
Statystycznie na 1000 kobiet zachodzi w ciąże 720 do 850
Teraz tak ....
Jaka jest skuteczność połączonych metod 2,3,4 ... czy jest większa od 1?
Jak to policzyć przy wariantach optymistycznych i pesymistycznych?
Suma prawdopodobieństw - pytanie dla dorosłych
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Suma prawdopodobieństw - pytanie dla dorosłych
Szukać jak liczyć sumę trzech (bo 2,3,4) prawdopodobieństw.
Nie może być równa nawet 1 - musi być mniejsza (plemniki to chytruski).
Nie może być równa nawet 1 - musi być mniejsza (plemniki to chytruski).
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Suma prawdopodobieństw - pytanie dla dorosłych
Poniżej wypisuję zdarzenia i odpowiednie p-stwa, że zawiedzie odpowiednia metoda
\(\displaystyle{ A}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,08}\)
\(\displaystyle{ B}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,35}\)
\(\displaystyle{ C}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,1}\)
\(\displaystyle{ D}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,85}\)
Aby zajść w ciąże muszą zajść wszystkie zdarzenia.
Zakładając, że są one niezależne od siebie mamy:
\(\displaystyle{ P(A \cap B \cap C \cap D)=P(A)\cdot P(B)\cdot P(C)\cdot P(D)=...}\)
Generalnie one nie są niezależne, bo jeśli nie zajdzie zdarzenie \(\displaystyle{ D}\), to nie ma mowy o innych...
Do tego trzeba osobne badania.
\(\displaystyle{ A}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,08}\)
\(\displaystyle{ B}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,35}\)
\(\displaystyle{ C}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,1}\)
\(\displaystyle{ D}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,85}\)
Aby zajść w ciąże muszą zajść wszystkie zdarzenia.
Zakładając, że są one niezależne od siebie mamy:
\(\displaystyle{ P(A \cap B \cap C \cap D)=P(A)\cdot P(B)\cdot P(C)\cdot P(D)=...}\)
Generalnie one nie są niezależne, bo jeśli nie zajdzie zdarzenie \(\displaystyle{ D}\), to nie ma mowy o innych...
Do tego trzeba osobne badania.