Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia strita "z ręki" przy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tamashi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia strita "z ręki" przy

Post autor: tamashi »

Haj.

Mam prośbę przy jeszcze jednym zadaniu.

Treść zadania:
Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia strita "z ręki" przy talii 52 kart?

Nasze rozwiązanie:
Wraz z kolegą wymyśliliśmy rozwiązanie ale nie wiemy czy jest poprawne:

\(\displaystyle{ \frac{10 \cdot 4^5}{52 \cdot 51 \cdot 50 \cdot 49 \cdot 48}}\)

Bo:

* 5 kart dostajemy do ręki
czyli najpierw wybieramy jedna z 52 potem z 51, 50, 49, 48.
* Prawdopodobieństwo strita: 10 * 4 ^ 5
bo mamy 10 "opcji/kombinacji" strita i mamy 4 kolory. Z tego wybieramy 5 kart.


Czy to jest poprawnie? Czy znacie jakieś inne metody?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2013, o 22:54 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Zmieniono zgodnie z tym co napisał Mat61.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia strita "z ręki" przy

Post autor: robertm19 »

jeden mały błąd. Wybierasz 5 kart dowolnie nie ciąg dlatego musisz podzielić \(\displaystyle{ 52\cdot 51\cdot 50\cdot 49\cdot 48}\) przez \(\displaystyle{ 5!}\) (bo kolejność jest nieistotna).
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia strita "z ręki" przy

Post autor: mat_61 »

No i oczywiście w ułamku należałoby zamienić licznik z mianownikiem (teraz p-stwo jest większe od jeden).
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia strita "z ręki" przy

Post autor: pyzol »

Zmieniłem.
ODPOWIEDZ