15385320
Witam, średnio radze sobie z matematyką dlatego chciałbym was poprosić o pomoc, ale do rzeczy.
Jak działa ruletka większość osób wie ale przypomne :
mamy do obstawienia 36 liczb na zmiane czarnych lub czerwonych i jedno zielone zero możemy też obstawiać cyfry
od 1 do 36 --> ... uletki.jpg
Powiedzmy że losuje 10 liczb choć mnie w tym wypadku interesują tylko kolory. Powiedzmy że wygląda to tak:
1. Czarny
2. Czarny
3. Czerwony
4. Czarny
5. Czarny
6. Czerwony
7. Czerwony
8. Czerwony
9. Czarny
10. Czarny
Jeżeli zaczne losować następne 10 liczb (kolorów) jakie jest prawdopodobieństwo że :
a) 5 kolenych losowań będzie miało taką samą kombinacje kolorów jak nasze pierwsze 5 tzn :
1. Czarny
2. Czarny
3. Czerwony
4. Czarny
5. Czarny
b) 6 kolenych losowań będzie miało taką samą kombinacje kolorów jak nasze pierwsze 6 tzn :
1. Czarny
2. Czarny
3. Czerwony
4. Czarny
5. Czarny
6. Czerwony
c) potem 7 itd... aż dojdziemy do 10. tj Jakie jest prawdopodobieństwo że 10 kolejnych losowań będzie miało taką samą kombinacje kolorów jak pierwsze 10 losowań.
Chodzi mi o wyliczenia prawdopodobieństwa od 5 do 10 kolejnych losowań
Mam nadzieje że wyraziłem się jasno co do tego jak miało by to wyglądać.
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Prawdopodobieństwo losowań kolorów z Ruletki.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 wrz 2013, o 08:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prawdopodobieństwo losowań kolorów z Ruletki.
Masz 37 pól.
Czarne losujesz z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{18}{37}}\); czerwone też; zero to \(\displaystyle{ \frac{1}{37}}\)
Aby kolejne były takie jak poprzednie to :
(np 5 kolejnych) masz tylko czarne czerwone \(\displaystyle{ \left(\frac{18}{37}\right)^5}\)
Czarne losujesz z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{18}{37}}\); czerwone też; zero to \(\displaystyle{ \frac{1}{37}}\)
Aby kolejne były takie jak poprzednie to :
(np 5 kolejnych) masz tylko czarne czerwone \(\displaystyle{ \left(\frac{18}{37}\right)^5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 wrz 2013, o 08:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
Prawdopodobieństwo losowań kolorów z Ruletki.
Przepraszam bo naprawde nie bardzo rozumiem matematyki.
Więc jakie jest prawdopodobieństwo ?
Więc jakie jest prawdopodobieństwo ?