wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: prawyakapit »

Czas oczekiwania na obsługę w pewnej restauracji jest zmienną losową, której rozkład opisuje następująca funkcja gęstości:

\(\displaystyle{ F\left( x\right) = \begin{cases} 0, x < 1 \\ \frac{1}{5}, x \in<0,5> \\ 0, x>5 \end{cases}}\)


czy rozwiązanie będzie następujące:

\(\displaystyle{ E(x)= \int_{-\infty}^{\infty}xf(x)dx= \int_{-\infty}^{0}x \cdot odx + \int_{0}^{5} \frac{1}{5} x^2 dx + \int_{0}^{\infty}x \cdot 0 dx = \frac{125}{9}}\)

?
miodzio1988

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: miodzio1988 »

nie, przeciez ta funkcja jest stala na tym przedziale.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: prawyakapit »

kurczę, pomyliłam się, powinno być:

\(\displaystyle{ F\left( x\right) = \begin{cases} 0, x < 1 \\ \frac{1}{5}x, x \in<0,5> \\ 0, x>5 \end{cases}}\)

czy w takim przypadku moje rozwiazanie jest dobre ?
miodzio1988

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Skąd 9 Ci wyszlo?
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: prawyakapit »

pomyliłam się , powinno być \(\displaystyle{ \frac{125}{15}}\) ?
miodzio1988

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: miodzio1988 »

tez do bani, naucz sie liczyc calki najpierw a pozniej rob takie zadania
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: prawyakapit »

dobrze, zatem rozpisze to bo naprawde nie wiem gdzie popełniam błąd

\(\displaystyle{ E(x)= \int_{-\infty}^{\infty}xf(x)dx= \int_{-\infty}^{0}x \cdot odx + \int_{0}^{5} \frac{1}{5} x^2 dx + \int_{0}^{\infty}x \cdot 0 dx = \int_{0}^{5} \frac{1}{5} x^2 dx = \frac{1}{5} \cdot \frac{1}{3} \cdot 125 = \frac{125}{15} = \frac{25}{3}}\)
miodzio1988

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: miodzio1988 »

a to jest ok
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: prawyakapit »

no wynik taki sam jak podałam wyżej.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: liu »

Tak jak to wyżej napisałeś, to ta gęstość nie jest nawet funkcją.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wartość oczekiwana zmiennej losowej ciągłej

Post autor: prawyakapit »

?
ODPOWIEDZ