Znajdź rozkład zmiennej 2X-Y

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
berni29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 sie 2013, o 12:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Znajdź rozkład zmiennej 2X-Y

Post autor: berni29 »

Majac dane rozkłady\(\displaystyle{ P(X=-1)=\frac{1}{3}, P(X=1)= \frac{2}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ P(Y=-1)= \frac{1}{3}, P(Y=0)= \frac{1}{3}, P(Y=1)=\frac{1}{3}}\) znajdź rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Z=2X-Y}\).
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Znajdź rozkład zmiennej 2X-Y

Post autor: robertm19 »

Czy nie powinno być założenia o niezależności zmiennych?
berni29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 sie 2013, o 12:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Znajdź rozkład zmiennej 2X-Y

Post autor: berni29 »

Raczej tak wiec jak sie do tego zabrac?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Znajdź rozkład zmiennej 2X-Y

Post autor: robertm19 »

A kiedy np. zmienna \(\displaystyle{ Z=3}\)? Gdy \(\displaystyle{ X=1}\) i \(\displaystyle{ Y=-1}\). Czyli \(\displaystyle{ P(Z=3)=P(X=1)P(Y=-1)=\frac{2}{9}}\). I tak trzeba rozważyć wszystkie możliwe sumy.
ODPOWIEDZ