Strzelec trafia w "dziesiątkę" z prawdopodobieństwem frac{1}{6} , "piątkę" z prawdopod. frac{1}{2} , nie trafia z prawdopod. frac{1}{3}.
Jakie są szanse, że po oddaniu 10 strzałów otrzyma:
a) 2 "dziesiątki", 4 "piątki", 4 strzały niecelne
b) wszystkie strzały trafią w cel?
c) żaden nie trafi?
Będę wdzięczna za pomoc:)
Strzelec - prawdopodobieństwo wyniku
Strzelec - prawdopodobieństwo wyniku
a) \(\displaystyle{ {10\choose 2}\cdot {8\choose 4}\cdot {4\choose 4 }\cdot \left(\frac{1}{6}\right)^2 \cdot \left(\frac{1}{2}\right)^4 \cdot \left(\frac{1}{3}\right)^4 ,}\)
b)\(\displaystyle{ \left(\frac{2}{3}\right)^{10} ,}\)
c)\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{3}\right)^{10} .}\)
b)\(\displaystyle{ \left(\frac{2}{3}\right)^{10} ,}\)
c)\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{3}\right)^{10} .}\)