Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie.
Mam problem odnoszący się do zadania , które ciężko mi sklasyfikować w jaki sposób w ogóle się tego nauczyć oto i one :
ustal dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) jest funkcja gestości zmiennej losowej X. Podaj jej dystrybuantę , wartość oczekiwaną i wariancję oraz wyznacz odpowiednie prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} a(x-3) \dla \ x \in \left[ 3;7\right] \\ 0 \ dla \ x<3 \vee x>7 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ P(x<4); P(x>6); P(4<x<5)}\)
Prosiłbym o udzielenie mi wskazówki gdzie mogę pozyskać informacje pisane zrozumiałym językiem jak się tego nauczyć ? , a może ktoś z forumowiczów jest w stanie pokazać w jaki sposób rozwiązuje się takie zadanie ? Byłbym bardzo zobowiązany, zważywszy na fakt , że w dniu jutrzejszym mam egzamin poprawkowy i istnieje wysokie prawdopodobieństwo , że włałnie będzie tam przykład odnoszący się do tego zadania tyle, że ze zmienionymi danymi , z góry dziękuję za wskazówki , za pomoc w jakiejkolwiek postaci ,
Pozdrawiam serdecznie.
Prawdopodobieństwo kontra poczatkujacy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 15 sie 2013, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 4 razy
Prawdopodobieństwo kontra poczatkujacy
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2013, o 18:58 przez bakala12, łącznie zmieniany 6 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 15 sie 2013, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 4 razy
Prawdopodobieństwo kontra poczatkujacy
- Funkcja juz wstawiona , przepraszam za roztargnienie-- 9 wrz 2013, o 21:12 --Bardzo prosze o pomoc w tym zadaniu , czy istnieje ktos kto sprosta temu wyzwaniu ?
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Prawdopodobieństwo kontra poczatkujacy
Aby wyznaczyć parametr \(\displaystyle{ a}\) skorzystaj z tego, że prawdopodobieństwo jest miarą unormowaną. Jeśli masz zmienną losową o podanej gęstości wystarczy sprawdzić, że
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty}f(x)\mbox{d}x=1}\)
z tego wyznaczysz \(\displaystyle{ a}\).
Znasz definicję dystrybuanty, wartości oczekiwanej? Nic więcej tu nie trzeba znać.
Przedstaw swoje rachunki, na pewno sprawdzimy i ewentualnie naprostujemy.
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty}f(x)\mbox{d}x=1}\)
z tego wyznaczysz \(\displaystyle{ a}\).
Znasz definicję dystrybuanty, wartości oczekiwanej? Nic więcej tu nie trzeba znać.
Przedstaw swoje rachunki, na pewno sprawdzimy i ewentualnie naprostujemy.