Witam, bardzo prosiłbym o pomoc w zadaniu:
Długość liniii jaką można wykreślić losowo wybranym długopisem ma rozkład normalny ze średnią 800m i odchyleniem standardowym 150m
a)jaki odsetek wkładów pozwoli na wykreślenie lini o długości co najmniej 1km
b)jakie jest prawdopodobieństwo że losowo wybrany wkład pozwoli wykreślić linie o max długości 700-900m
rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
rozkład normalny
Liczymy prawd. \(\displaystyle{ P(X\ge 1000)}\). X to zmienna opisująca długość linii. Standaryzujemy zmienną
\(\displaystyle{ P(\frac{X-800}{150}\ge \frac{1000-800}{150})=P(Z\ge \frac{4}{3})}\) , Z to zmienna o rozkładzie \(\displaystyle{ N(0,1)}\), więc otrzymane prawdopodobieństwo odczytujemy z tablic.
\(\displaystyle{ P(\frac{X-800}{150}\ge \frac{1000-800}{150})=P(Z\ge \frac{4}{3})}\) , Z to zmienna o rozkładzie \(\displaystyle{ N(0,1)}\), więc otrzymane prawdopodobieństwo odczytujemy z tablic.