rozkład zmiennej Y

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kakusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

rozkład zmiennej Y

Post autor: kakusia18 »

Dzień dobry, poszukuję pomocy w rozwiązaniu zadania.
\(\displaystyle{ f(x):= \begin{cases}\frac{2}{ \pi } \frac{1}{1+x^{2}} , x \ge 0\\ 0 , x<0\end{cases}}\)

W zadaniu mam znaleźć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Y= \arctg X}\). Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2013, o 16:50 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błędy ortograficzne. Braki LaTeX-a. Literówki.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

rozkład zmiennej Y

Post autor: bartek118 »

Z definicji. Musisz policzyć najlepiej dystrybuantę i potem ją zróżniczkować:
\(\displaystyle{ \mathbb{P} (\arctan X \leq t) = \mathbb{P} ( X \leq \tan t) = \ldots}\)
ODPOWIEDZ