Rysowanie wykresu
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 26 sie 2013, o 11:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 3 razy
Rysowanie wykresu
Mam problem, ponieważ nie mam pojęcia jak narysować wykres \(\displaystyle{ y=\ln ^{2} x}\) Muszę to narysować na kartce i nie wiem od czego zacząć
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, o 09:47 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Co to jest "rosowanie" ? Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Co to jest "rosowanie" ? Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 24 razy
rosowanie wykresu
Narysuj wykres \(\displaystyle{ y=\ln{x}}\) a następnie się zastanów co się stanie jeśli te wartości podniesiesz do kwadratu. Wszystkie wartości, które były większe od 1 po podniesieniu do kwadratu wzrosną (więc je rysujesz wyżej niż \(\displaystyle{ \ln{x}}\)). Natomiast te z przedziału \(\displaystyle{ (0,1)}\) zmaleją - rysujesz trochę niżej. Wszystkie ujemne wartości będą dodatnie (czyli te pod osią teraz znajdą się nad osią OX) i zasada taka sama. Zaraz spróbuję Ci wrzucić wykres z mathematici.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 26 sie 2013, o 11:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 3 razy
Rysowanie wykresu
a czy \(\displaystyle{ \log ^{2} x}\) to to samo co \(\displaystyle{ \ln x ^{2}}\)? bo ja potrzebuje ten wykres żeby określić pole ograniczone krzywymi. I to są własnie te krzywe
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, o 10:06 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln .
Powód: logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln .
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 24 razy
Rysowanie wykresu
-- 29 sie 2013, o 10:06 --
Na pewno masz napisane \(\displaystyle{ lgx}\)? \(\displaystyle{ \ln {x}}\) ma w podstawie \(\displaystyle{ e}\). Jest jeszcze \(\displaystyle{ \log x}\), który jest logarytmem dziesiętnym czyli ma w podstawie 10. Podejrzewam, że chodzi Ci o \(\displaystyle{ \log x}\) bo z symbolem \(\displaystyle{ lgx}\) się nie spotkałam nigdy. W każdym razie to nie jest to samo.
A już nie prosiłaś o rozwiązanie tego zadania w innym poście? Tam było \(\displaystyle{ \ln {x}}\) i \(\displaystyle{ \ln ^2{x}}\)?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, o 10:07 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Logarytm - \log x. lgx zostawione w celach edukacyjnych.
Powód: Logarytm - \log x. lgx zostawione w celach edukacyjnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 26 sie 2013, o 11:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 3 razy
Rysowanie wykresu
a przepraszam, chodziło mi o \(\displaystyle{ \ln x}\)
-- 29 sie 2013, o 10:10 --
Ja mam dość dużo pytań, a nie mam kogo prosić o pomoc. Nie zauważyłam że już to wcześniej napisałam.
-- 29 sie 2013, o 10:10 --
Ja mam dość dużo pytań, a nie mam kogo prosić o pomoc. Nie zauważyłam że już to wcześniej napisałam.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, o 11:01 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 24 razy
Rysowanie wykresu
Pytałaś o zadanie \(\displaystyle{ \ln{x} i \ln^2{x}}\) a teraz o \(\displaystyle{ \ln{x^2} i \ln^2{x}}\). To są 2 różne zadania czy coś gdzieś źle napisałaś?
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 26 sie 2013, o 11:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 3 razy
Rysowanie wykresu
Napisałam dobrze, po prostu myślałam że lepiej mi będzie myśleć gdyby \(\displaystyle{ \ln ^{2} x}\) okazał się tym samym co \(\displaystyle{ \ln x ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, o 11:01 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: logarytm naturalny - \ln . To chyba nie jest trudne?
Powód: logarytm naturalny - \ln . To chyba nie jest trudne?