Proces Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Proces Poissona

Post autor: Arst »

Witam,

Niech \(\displaystyle{ \{N_t\}_{t\geqslant 0}}\) będzie prostym procesem Poissona o intensywności \(\displaystyle{ \lambda>0}\). Obliczyć \(\displaystyle{ \PP(N_7-N_3=k,N_4-N_1=n)}\).

Problemem w tym zadaniu jest zachodzenie przedziałów na których następuje przyrost. Byłbym wdzięczny za jakąś wskazówkę jak można by to sensownie rozpisać.

Dzięki i pozdrawiam,
A.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Proces Poissona

Post autor: Adifek »

\(\displaystyle{ \PP(N_7-N_3=k,N_4-N_1=n) = \sum_{l=0}^{\infty} \PP(N_7-N_3=k,N_4=n+l ,N_1=l) = \sum_{l=0}^{\infty} \sum_{m=l}^{n+l} \PP(N_7=m+k ,N_3=m,N_4=n+l ,N_1=l) = \\ \\= \sum_{l=0}^{\infty} \sum_{m=l}^{n+l} \PP(N_7 -N_4 =m+k-n-l ,N_4 -N_3 =n+l-m ,N_3-N_1 = m-l ,N_1=l)}\)

Tak "na pałę", możliwe, że da się prościej
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Proces Poissona

Post autor: Arst »

Właśnie chciałem uniknąć rozpisywania tego w ten paskudny sposób, ale to jednak szybko doprowadza do rozwiązania. Dzięki!
ODPOWIEDZ