Prawdopodobieństwo prawdziwości zdania logicznego.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Prawdopodobieństwo prawdziwości zdania logicznego.

Post autor: MakCis »

W zdaniu
\(\displaystyle{ (K x \in \mathbb{R}^3)(K y \in \mathbb{R}^3)(K z \in \mathbb{R}^3)(x,y,z \quad sa \quad liniowo \quad niezalezne)}\)
litery \(\displaystyle{ K}\) zamieniono na kwantyfikatory, niezależnie każdą z nich zastępując kwantyfikatorem ogólnym z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p}\), zaś egzystencjalnym z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1 - p}\). Niech \(\displaystyle{ P(p)}\) oznacza prawdopodobieństwo, że otrzymane zdanie jest prawdziwe. Policzyć \(\displaystyle{ P( \frac{1}{3})}\) oraz \(\displaystyle{ P( \frac{2}{3} )}\).

Nie mam pojęcia co robię źle. Powyższe zdanie logiczne jest prawdziwe w następujących przypadkach:

\(\displaystyle{ \exists \exists \exists \\ \forall \exists \exists \\ \exists \forall \exists \\ \exists \exists \forall}\)

Mam zatem:

\(\displaystyle{ P( \frac{1}{3} ) = ( \frac{2}{3})^3 + 3 \cdot \frac{1}{3} \cdot ( \frac{2}{3} )^2 = \frac{20}{27}}\)
\(\displaystyle{ P( \frac{2}{3} ) = ( \frac{1}{3})^3 + 3 \cdot \frac{2}{3} \cdot ( \frac{1}{3} )^2 = \frac{7}{27}}\)

Coś tutaj robię źle, proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Prawdopodobieństwo prawdziwości zdania logicznego.

Post autor: yorgin »

MakCis pisze:
Nie mam pojęcia co robię źle. Powyższe zdanie logiczne jest prawdziwe w następujących przypadkach:

\(\displaystyle{ \exists \exists \exists \\ \forall \exists \exists \\ \exists \forall \exists \\ \exists \exists \forall}\)
Jesteś pewien, że w tych warunkach zdanie jest prawdziwe?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Prawdopodobieństwo prawdziwości zdania logicznego.

Post autor: robertm19 »

Dwa ostatnie zdania są raczej nieprawdziwe.
Np. 3 zdanie
Istnieje \(\displaystyle{ x}\),gdzie dla każdego \(\displaystyle{ y}\), istnieje \(\displaystyle{ z}\) takie, że
\(\displaystyle{ x,y,z}\) niezależne. Ponieważ \(\displaystyle{ y}\) jest dowolny, więc wybieram \(\displaystyle{ y=x}\) i zdanie jest nieprawdziwe.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Prawdopodobieństwo prawdziwości zdania logicznego.

Post autor: MakCis »

To dlaczego drugie zdanie jest prawdziwe? Skoro \(\displaystyle{ x}\) jest dowolny to mogę wybrać \(\displaystyle{ x = y}\) i zdanie jest nieprawdziwe?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Prawdopodobieństwo prawdziwości zdania logicznego.

Post autor: yorgin »

MakCis pisze:To dlaczego drugie zdanie jest prawdziwe? Skoro \(\displaystyle{ x}\) jest dowolny to mogę wybrać \(\displaystyle{ x = y}\) i zdanie jest nieprawdziwe?
Najpierw wybierasz \(\displaystyle{ x}\), potem \(\displaystyle{ y}\), nie w odwrotnej kolejności.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Prawdopodobieństwo prawdziwości zdania logicznego.

Post autor: MakCis »

Czyli to zdanie jest prawdziwe tylko w dwóch pierwszych przypadkach?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Prawdopodobieństwo prawdziwości zdania logicznego.

Post autor: yorgin »

Tak.
ODPOWIEDZ