Wartośc oczekiwana, wariancja
- porucznik
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 13 razy
Wartośc oczekiwana, wariancja
Rozmieszczamy r kul w n urnach w jaki sposób, że wszystkie \(\displaystyle{ n^{r}}\) rozmieszczeń jest jednakowo prawdopodobnych. Niech Y oznacza liczbę pustych urn. Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję Y.
Miałem taki pomysł, żeby najpierw wyznaczyć rozkład \(\displaystyle{ Y_{i}}\) która przyjmuje wart 0 gdy i-ta urna jest niepusta oraz 1 gdy jest pusta, a następnie rozważyć n-krotny splot \(\displaystyle{ Y = \sum_{i=1}^{n} Y_{i}}\), wtedy wkroczyć z funkcją charakterystyczną:
\(\displaystyle{ \phi_{Y}(t)= (\phi_{Y_{i}}(t))^n}\), i korzystając ze wzoru Newtona na \(\displaystyle{ (x+y)^{n}}\), odczytać prawdopodobieńśtwo. Ostatecznie otrzymałem coś takiego:
\(\displaystyle{ P(Y=n-j) = {n\choose j}p^{n-j}q^{j}}\), gdzie \(\displaystyle{ p = \left( \frac{n-1}{n} \right)^r, q = 1-p}\)
Ale teraz jakby się temu przyglądnąć, to dla \(\displaystyle{ j=0}\) mamy że prawdopodobieństwo, że spośró n urn wszystkie są puste jest niezerowe, a przecież skoro rozmieszczamy kule w urnach to nie powinno być możliwości że wszystkie urny są puste. Dlatego zacząłem się zastanawiać czy da się to jakoś poprawić, czy cały pomysł ze splotem i f. chakakt. jest do niczego?
Ten wzór z iloczynem f. charakt. działa tylko dla zmiennych niezależnych, czy w naszym przypadku na pewno tak jest i można to założyć?
Pozdrawiam.
Miałem taki pomysł, żeby najpierw wyznaczyć rozkład \(\displaystyle{ Y_{i}}\) która przyjmuje wart 0 gdy i-ta urna jest niepusta oraz 1 gdy jest pusta, a następnie rozważyć n-krotny splot \(\displaystyle{ Y = \sum_{i=1}^{n} Y_{i}}\), wtedy wkroczyć z funkcją charakterystyczną:
\(\displaystyle{ \phi_{Y}(t)= (\phi_{Y_{i}}(t))^n}\), i korzystając ze wzoru Newtona na \(\displaystyle{ (x+y)^{n}}\), odczytać prawdopodobieńśtwo. Ostatecznie otrzymałem coś takiego:
\(\displaystyle{ P(Y=n-j) = {n\choose j}p^{n-j}q^{j}}\), gdzie \(\displaystyle{ p = \left( \frac{n-1}{n} \right)^r, q = 1-p}\)
Ale teraz jakby się temu przyglądnąć, to dla \(\displaystyle{ j=0}\) mamy że prawdopodobieństwo, że spośró n urn wszystkie są puste jest niezerowe, a przecież skoro rozmieszczamy kule w urnach to nie powinno być możliwości że wszystkie urny są puste. Dlatego zacząłem się zastanawiać czy da się to jakoś poprawić, czy cały pomysł ze splotem i f. chakakt. jest do niczego?
Ten wzór z iloczynem f. charakt. działa tylko dla zmiennych niezależnych, czy w naszym przypadku na pewno tak jest i można to założyć?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2013, o 22:05 przez porucznik, łącznie zmieniany 1 raz.
- porucznik
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 13 razy
Wartośc oczekiwana, wariancja
Jest to pełna treść zadania więc pewnie trzeba rozważyć wszystkie przypadki. Póki co nie widzę, żeby to wpływało na moje rozwiązanie, no ale załóżmy najpierw że kul jest więcej niz urn. Masz jakiś pomysł jak poprawić moje rozumowanie ?
@edit: zapomniałem dodać, że p to prawdopodobieństwo że i-ta urna jest pusta
@edit: zapomniałem dodać, że p to prawdopodobieństwo że i-ta urna jest pusta
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wartośc oczekiwana, wariancja
A to nie będzie przypadkiem tak łatwo jak tutaj?
Niech \(\displaystyle{ Y_i}\) zdefiniowane jak wyżej. Wtedy dla każdego \(\displaystyle{ i}\) jest \(\displaystyle{ P(Y_i=0)=1-P(Y_i=1)=1-\frac{(n-1)^r}{n^r}}\), czyli \(\displaystyle{ EY_i=\frac{(n-1)^r}{n^r}}\), więc \(\displaystyle{ EY=\sum_{i=1}^n EY_i=n \cdot \frac{(n-1)^r}{n^r}}\).
Niech \(\displaystyle{ Y_i}\) zdefiniowane jak wyżej. Wtedy dla każdego \(\displaystyle{ i}\) jest \(\displaystyle{ P(Y_i=0)=1-P(Y_i=1)=1-\frac{(n-1)^r}{n^r}}\), czyli \(\displaystyle{ EY_i=\frac{(n-1)^r}{n^r}}\), więc \(\displaystyle{ EY=\sum_{i=1}^n EY_i=n \cdot \frac{(n-1)^r}{n^r}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Wartośc oczekiwana, wariancja
tometomek91 pisze:A to nie będzie przypadkiem tak łatwo jak tutaj?
Niech \(\displaystyle{ Y_i}\) zdefiniowane jak wyżej. Wtedy dla każdego \(\displaystyle{ i}\) jest \(\displaystyle{ P(Y_i=0)=1-P(Y_i=1)=1-\frac{(n-1)^r}{n^r}}\), czyli \(\displaystyle{ EY_i=\frac{(n-1)^r}{n^r}}\), więc \(\displaystyle{ EY=\sum_{i=1}^n EY_i=n \cdot \frac{(n-1)^r}{n^r}}\).
A co jeżeli kul jest dwie a urn 5? To średnia wychodzi \(\displaystyle{ \frac{16}{25}}\)? Troche nie gra bo przynjamniej 3 puste zostają zawsze.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2013, o 22:13 przez robertm19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
- porucznik
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 13 razy
Wartośc oczekiwana, wariancja
Zgadza się, dokładnie tak by było. Tylko teraz licząc \(\displaystyle{ EY^{2}}\) będzie już trochę gorzej i trzeba będzie chyba trochę pokombinować. Dlatego chciałem to zapisać f. char. żeby nie myśleć aż tyle, ale nie wiem dlaczego to prawdopodobieństwo nie pasuje do naszego modelu tzn. psuje się dla \(\displaystyle{ j=0}\)
- porucznik
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 13 razy
Wartośc oczekiwana, wariancja
Patrzymy na n urn, i rezygnując z jednej (i-tej) rozmieszczamy r kul do pozostałych n-1 urn, na \(\displaystyle{ (n-1)^{r}}\) sposobów. Z kolei wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ n^{r}}\). Właśnie już czuć że coś jest nie tak, no bo jakby kul było mniej niż urn to nadal w tym wzorze się nic nie zmieni, a jak sam mówiłeś to musi mieć znaczenie. Dlatego nie jestem pewien czy używanie teraz splotu zmiennych losowych jest dobrym pomysłem.. Coś na pewno jest nie tak
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Wartośc oczekiwana, wariancja
Oj trochę namieszałem. Teraz już rozumiem. Wszystko co napisałtometomek91 jest ok, nawet dla \(\displaystyle{ r<n}\). Pozostaje zastanowić się czy zmienne są niezależne i obliczyć wariancję.
- porucznik
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 13 razy
Wartośc oczekiwana, wariancja
Ok zaraz popróbuję. Swoją drogą:
czyli wyniki by się zgadzały. Ale jeśli by się okazało że \(\displaystyle{ Y_{i}}\) nie są niezależne, to nie mam prawa w ten sposób liczyć splotu, bo
@edit: Mam problem z policzeniem \(\displaystyle{ E(Y_{i} \cdot Y_{j})}\). Jakaś wskazówka?
tometomek91 pisze:\(\displaystyle{ EY_i=n \cdot \frac{(n-1)^r}{n^r}}\).
Z tego wynikałoby, że \(\displaystyle{ Y \sim Bin(n,p)}\), wtedy \(\displaystyle{ EY = np=n \frac{(n-1)^r}{n^r}}\)porucznik pisze: \(\displaystyle{ P(Y=n-j) = {n\choose j}p^{n-j}q^{j}}\), gdzie \(\displaystyle{ p = \left( \frac{n-1}{n} \right)^r, q = 1-p}\)
czyli wyniki by się zgadzały. Ale jeśli by się okazało że \(\displaystyle{ Y_{i}}\) nie są niezależne, to nie mam prawa w ten sposób liczyć splotu, bo
jest prawdą tylko dla zm. niezależnych więc zgadzałoby się, że się nie zgadzaporucznik pisze:
\(\displaystyle{ \phi_{Y}(t)= (\phi_{Y_{i}}(t))^n}\)
@edit: Mam problem z policzeniem \(\displaystyle{ E(Y_{i} \cdot Y_{j})}\). Jakaś wskazówka?