Losowanie kul z urn - wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Losowanie kul z urn - wartość oczekiwana

Post autor: MakCis »

1. W urnie znajduje się \(\displaystyle{ n-m+1}\) kul ponumerowanych kolejnymi liczbami całkowitymi od \(\displaystyle{ m}\) do \(\displaystyle{ n}\). Losujemy jedną kulę. Obliczyć wartość oczekiwaną liczby napisanej na wylosowanej kuli.

Liczba napisana na kuli jest zmienną losową, przyjmującą wartości \(\displaystyle{ m,m+1,...,n-1,n}\). Każda z tych wartości zostanie przyjęta z równym p-ństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{n-m+1}}\). Zatem wartość oczekiwana jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{n-m+1} \cdot (m+m+1+...+n-1+n) = \frac{m+n}{2}}\).

Czy to rozumowanie jest poprawne?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Losowanie kul z urn - wartość oczekiwana

Post autor: yorgin »

Jest poprawne.
ODPOWIEDZ